Site coolinaria.ro

De unde ne luam vitaminele (III)


 De unde ne luam vitaminele (III) 6. Licopen
Licopenul este un pigment ce se gaseste in fructele si legumele rosii. Acesta are proprietati antioxidante. Studiile arata ca licopenul poate ajuta in cazul bolilor de inima si a unor tipuri de cancer. Rosiile sunt cele mai bune surse de licopen, iar produsele pe baza de rosii, sosurile si piureurile contin sunt alegeri foarte bune. Rosiile negatite nu sunt atat de bogate in licopen.

7. Lizina
Lizina este un amino acid care ajuta corpul la absorbtia de calciu si formarea colagenului. Are un rol important si in productia carnitinei, un nutrient care regleaza nivelul de colesterol. Il poti obtine din alimentele de origine animala, dar si din nuci, legume sau boabe de soia.

8. Magneziu
Corpul foloseste magneziul in peste 300 de reactii biochimice, inclusiv pentru functionarea muschilor si a nervilor, pastrarea ritmului cardiac si sanatatea oaselor. Taratele de grau au cea mai mare cantitate de magneziu, insa trebuie consumate cele neprocesate. Alte surse bune sunt migdalele, nucile caju si alte legume verzi, precum spanacul.



9. Niacina
Niacina este esentiala pentru transformarea alimentelor in energie. Ea ajuta si sistemul digestiv, pielea si nervii sa functioneze corect. Surse bune de niacina sunt arahidele sau untul de arahide, insa ai grija sa-l cumperi pe cel care contine 100% arahide prajite, fara adaos de zahar sau sare.

10. Omega-3
Acizii grasi omega-3 sunt foarte sanatosi atunci cand sunt consumati cu moderatie. Ei contribuie la sanatatea creierului si ajuta la reducerea inflamatiilor. Acestia se pot gasi in uleiul vegetal, nuci si legume verzi, dar si in peste, precum tonul.

Autor:  Andreea Utza