Site coolinaria.ro

De unde ne luam vitaminele (IV)


De unde ne luam vitaminele (IV) 11. Potasiu
Potasiul este un electrolit esential, necesar pentru controlul activitatii electrice a inimii. Este folosit pentru a construi proteine si masa musculara, dar si pentru a transforma carbohidratii in energie. Cartofii sunt surse bune de potasiu, dar si pasta de tomate si fasolea verde.

12. Riboflavina
Riboflavina este o vitamina B, un antioxidant care ajuta organismul in lupta cu bolile, dar este necesar si pentru productia de energie. Multe tipuri de cereale sunt fortificate cu riboflavina, deci sunt surse excelente.

13. Seleniu
Seleniul este un mineral cu proprietati antioxidante. Organismul are nevoie de cantitati destul de mici, insa rolul sau ramane foarte important. Nucile de Brazilia sunt cele mai bune surse, insa e de ajuns sa consumi intre 6 si 8 nuci. Nu face abuz, caci daca depasesti doza poti avea probleme de sanatate.



14. Tiamina
Cunoscuta si sub numele de vitamina B1, tiamina ajuta corpul sa transforme carbohidratii in energie. Cea mai buna sursa este drojdia uscata. Totusi, exista si alte surse mai accesibile, precum mugurii de pin si boabele de soia.

15. Zinc
Zincul are un rol esential in functionarea sistemului imunitar. Stridiile contin cea mai mare doza de zinc, insa e mai probabil sa-l iei din carnea de pui sau rosie.

Autor:  Andreea Utza