Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru a gati cu faina de cocos


Sfaturi pentru a gati cu faina de cocos Faina de cocos este o faina fara gluten, bogata in fibre. Ea este folosita deseori pentru dulciuri precum biscuitii, clatitele sau checurile, dar si pentru alte aluaturi, cum ar fi cel de pizza. Iata cateva sfaturi care sa-ti explice cum poti gati cu aceasta.

1. Cum o folosim
Faina de cocos are o consistenta diferita fata de cea obisnuita, de grau. Adaugarea acesteia intr-un aluat poate modifica total rezultatul. Ea absoarbe foarte multa apa si grasime, de aceea iti poate pastra prajiturile bune pentru mai mult timp. Nu exista o regula generala dupa care te poti ghida, ca sa inlocuiesti faina normala in preparate. Depinde de fiecare reteta in parte.

2. Trebuie sa castigi experienta
E posibil ca primele retete cu faina de cocos sa nu-ti iasa cum te astepti. De aceea, e important sa experimentezi cat mai mult. In ceea ce priveste aluaturile, trebuie sa inveti sa intuiesti consistenta ideala. De obicei, aluatul trebuie sa fie destul de gros, incat sa nu fie turnat in tava, ci intins.

3. Are nevoie de mai multe oua
Multe persoane sunt descurajate de faptul ca retetele cu faina de cocos cer mai multe oua. Din pacate, este adevarat. Asta se intampla si deoarece faina de cocos absoarbe foarte mult lichid, dar si pentru ca o prajitura fara gluten are nevoie de ceva care sa-i confere structura. Daca nu consumi oua, foloseste seminte de in sau de chia.



4. Nu e potrivita in orice prajitura
Daca vrei sa faci biscuiti crocanti, atunci faina de cocos nu e cea mai buna alegere. De asemenea, nu functioneaza bine nici in aluaturile cu drojdie. Daca vrei sa pregatesti dulciuri cu o textura mai crocanta, va trebui sa amesteci faina de cocos cu cea de migdale sau cu o alta varianta.

5. Grasimile si indulcitorii
Daca folosesti grasimi lichide, cum ar fi uleiul de cocos, atunci va trebui sa reduci cantitatea de lichide din reteta. De obicei, ar trebui sa elimini cam un sfert din cantitatea totala. La fel se intampla si in cazul indulcitorilor (sirop de agave, miere etc.) Nu le adauga in aceeasi proportie ca intr-o reteta obisnuita, ci redu cantitatea de apa sau lapte din reteta.

Autor:  Andreea Utza