Site coolinaria.ro

Dieta fara carbohidrati pentru incepatori


Dieta fara carbohidrati pentru incepatori O dieta fara carbohidrati poate avea multe beneficii pentru organism, insa poate parea destul de inspaimantatoare pentru incepatori. Iata ce ar trebui sa stii.

1. Ce sunt carbohidratii?
Carbohidratii sunt fibrele, zaharurile si amidonul gasit in fructe, legume, lactate si cereale. Ei sunt una dintre cele trei surse de energie pentru organism, alaturi de proteine si grasimi. Carbohidratii sunt cei care-ti ofera o doza rapida de energie, utila mai ales inainte de a face exercitii fizice. Insa, daca incerci sa slabesti, trebuie sa ii reduci.

2. Ce inseamna o dieta saraca in carbohidrati?
Sa mananci putini carbohidrati inseamna sa te concentrezi in special pe consumul de proteine si grasimi. De asemenea, trebuie sa eviti mancarurile intens procesate, pline de zahar sau fructoza. Aici intra sucurile, inghetata, bomboanele, painea si pastele, indulcitorii artificiali si orice aliment etichetat ca fiind „de dieta”.



3. Dar ce poti manca?
Nu trebuie sa te ingrijorezi, o dieta saraca in carbohidrati nu inseamna ca vei flamanzi. Ai destul de multe optiuni. Gateste-ti carnea separat de legume si pastreaza-le la frigider. Astfel, vei putea sa-ti creezi mese variate si satioase, fara sa te plictisesti in timpul saptamanii. Alimente potrivite pentru o astfel de dieta pot fi: carnea, ouale, fructele (cu moderatie), legumele, nucile, iaurtul grecesc, untul si uleiul de masline, ciocolata neagra (cu minimum 70% cacao). In ceea ce priveste bauturile, poti consuma cafea, ceai sau apa.

4. Cum functioneaza dieta?
Ca sa intelegi cum functioneaza o dieta fara carbohidrati, trebuie sa stii ce se intampla cu carbohidratii ajunsi in organism. Atunci cand consumi o cantitate mare, corpul tau transforma glucoza in glicogen si il depoziteaza in ficat. Cand ficatul atinge capacitatea maxima, carbohidratii ramasi sunt depusi ca grasime. Daca incepi sa consumi mai putini carbohidrati, corpul este obligat sa foloseasca grasimea pentru energie.

5. Ce cantitate de carbohidrati poti consuma pe zi?
Daca esti o persoana activa, atunci poti consuma intre 100-150 de grame de carbohidrati pe zi. Totusi, daca ai probleme cu metabolismul sau vrei sa slabesti, ideal ar fi sa te limitezi cam la 50 de grame. Aceasta schimbare iti va afecta apetitul oricum, deci nu va mai trebui sa fii strict cu marimea portiilor sau sa stai sa numeri calorii. Mananca pana cand te simti satul.

Autor:  Andreea Utza