Site coolinaria.ro

Romania are unul din cele mai scazute niveluri de consum de fructe si legume din Europa


 Romania are unul din cele mai scazute niveluri de consum de fructe si legume din Europa Romania se situeaza printre ultimele tari din UE, cu un procent de 65.1% dintre romani care nu consuma fructe si legume.

Studiul Eurostat despre consumul de fructe si legume din UE (2014) arata ca, 1 din 7 persoane cu varsta peste 15 ani, mananca cel putin 5 portii de fructe si legume zilnic, in timp ce 1 din 3 persoane nu consuma fructe si legume in fiecare zi. Consumul zilnic de fructe si legume difera considerabil intre statele membre UE, unde cu cei cu varsta de peste 15 ani nu mananca fructe si legume in mod regulat.

In Romania, doua-treimi din populație (65.1%) nu consuma fructe si legume. In randul celor mai bine situate state din UE, unde nu se consuma zilnic fructe si legume, se afla Belgia (16.1%), urmata de Portulagia (20.7%) si Marea Britanie (21.3%). Pe de alta parte, pe ultimele locuri se afla Romania (65.1%), Bulgaria (58.6%), Lituania (48.5%), Slovacia (46.6%), Republica Ceha (46.3%), Olanda (45.9%) si Germania (45.2%). Cea mai mare pondere in ceea ce priveste consumul a 5 porții de fructe si legume zilnic, s-a inregistrat in Marea Britanie (33.1%), urmata de Danemarca (29.9%) si Olanda (25%). Țara noastra se afla pe ultimele locuri din Europa cu o pondere de 3.5%.

„OMS recomanda consumul a minim 400g de fructe si legume pe zi, imparțite in 5 porții (excluzand cartofii si alte amidonoase) deoarece consumul de fructe si legume poate reduce riscul apariției unor boli necontagioase. Este usor sa ne menținem sanatatea si alimentația echilibrata chiar si in sezonul rece, cand avem la dispoziție o mulțime de fructe si legume care ne ajuta sa ne menținem o condiție sanatoasa. Mai mult decat atat, este important sa stim ce fructe si legume sunt disponibile in fiecare sezon si sa profitam de beneficiile lor. Luand in considerare statisticile, adulții trebuie sa acorde mai multa atenție alimentației si sa consume cel puțin cinci porții de fructe si legume zilnic. Una dintre aceste porții poate fi inlocuita cu un suc 100% natural sau cu un mousse”, a menționat serban Damian medic de familie, nutriţionist acreditat IOC si expert al campaniei ” Mousse si suc 100% – aici sunt vitaminele istețe!” Cum crestem consumul de fructe si legume in sezonul rece.

O buna modalitate de a suplimenta dieta cu fructe pe timp de iarna, poate fi consumand sucuri si mousse-uri ca o gustare intre mese. Sucurile si mousse-urile au un rol important intr-o dieta echilibrata si asigura aportul de vitamine, minerale si nutrienți esențiali, la fel ca fructele si legumele din care sunt obținute. Optand pentru sucuri de fructe sau mousse-uri, ne putem bucura tot anul de gustul fructelor si legumelor noastre preferate. In sezonul rece se gasesc fructe si legume delicioase, de la morcovi, la varza si sfecla rosie, pana la mere si citrice. De exemplu, morcovul este bogat in beta-caroten si contine vitaminele A, C, E, B6. In ceea ce priveste mineralele, acesta contine magneziu, potasiu, cupru, fosfor, calciu si fier. Sfecla rosie contine aceasi cantitate de vitamine precum morcovul, dar este bogata si in minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu, potasiu si contine cea mai mare cantitate de vitamina K, care se gaseate la o leguma.

Pe de alta parte, merele se afla printre cele mai populare fructe din lume, care sunt disponibile pe tot parcursul anului si sunt bogate in fibre, vitamina C si anti-oxidanti. Salatele, gustarile bazate in mod principal pe fructe si legume, sucuri 100% naturale ai mousse-uri sunt alegerile recomandate de nutritionisti.

Autor:  Andreea Utza