Site coolinaria.ro

Cum gatim cu ingredientele necunoscute?


 Cum gatim cu ingredientele necunoscute? Din in ce in ce mai multe retete folosesc ingrediente noi, de care nu ai auzit pana acum. Acestea pot fi destul de intimidante, mai ales prima data cand le integrezi intr-un preparat. Iata cum sa te descurci cu ele.

1. Experimenteaza
Poate suna ca un sfat banal, insa asta este secretul unor mancaruri reusite. Cu cat experimentezi mai mult, cu atat te vei perfectiona. Nu renunta daca prima reteta nu ti-a iesit asa cum iti doreai. Ia-o de la capat si vezi ce ai gresit. Urmatoarea data iti va iesi mai bine. Totusi, cand gatesti prima data cu un ingredient, ar fi bine sa ai si o alta reteta la indemana, in caz ca prima iese un dezastru.

2. Gusta
Ca sa-ti dai seama cum ar trebui sa gatesti un aliment, cel mai bine ar fi sa-l gusti intai. S-ar putea ca gustul sau sa fie asemanator unui alt ingredient, mult mai cunoscut. In acest caz, il poti integra intr-o reteta similara.

3. Compara
Uita-te cu atentie la noul tau ingredient. Cum arata? Iti pare cunoscut? Seamana cu vreun alt aliment pe care il ai in bucatarie? Daca da, e posibil sa semene si la gust. Dupa ce treci de acesti pasi, iti poti da seama cum sa-l gatesti.



4. Gateste
Cand chiar nu stii cum sa prepari un aliment, incearca una dintre urmatoarele trei variante: coace-l, soteaza-l sau mananca-l crud. Daca-ti place gustul tau in forma cruda, atunci il poti pune in salate. Daca este o leguma mai densa, atunci s-ar putea sa fie buna coapta (cum ar fi radacinoasele, conopida sau dovleceii). Daca ai o leguma mai delicata sau cu frunze verzi, incearca sa o sotezi in putin ulei de masline.

5. Integreaza in retete cunoscute
Daca ai doar un singur aliment nou, nu inseamna ca trebuie sa creezi o reteta de la zero. Integreaza-l intr-o mancare pe care deja o cunosti. Astfel, te vei putea obisnui cu gustul sau si vei vedea si cum reactioneaza la diferite moduri de preparare.

Autor:  Andreea Utza