Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru a gati mai light


Sfaturi pentru a gati mai light Perioada sarbatorilor este una de rasfat culinar, insa asta nu inseamna ca trebuie sa o prelungim la nesfarsit. Iata cateva sfaturi care o sa te ajute sa gatesti mai light.

1. Gateste cu mai putine grasimi
Uleiurile si grasimile adauga mai multe calorii decat orice alt ingredient din mancarurile tale. In loc sa folosesti unt, margarina sau orice alta grasime, gateste cu o cantitate mica de ulei si foloseste mai des tigaile din teflon.

2. Renunta la zahar
Stiai ca poti renunta la aproape jumatate din cantitatea de zahar din multe retete de dulciuri? Evident, vor avea si un gust mai putin dulce, insa poti completa asta cu diferite arome. Daca ai o reteta cu vanilie sau scortisoara, de exemplu, foloseste o cantitate mai mare din acestea si mai putin zahar.



3. Schimba metodele de gatit
Prajitul, sotatul si baia de ulei sunt metode care necesita cantitati mari de grasime. Inlocuieste-le cu metode mai sanatoase. De exemplu, consuma mai des alimente fierte, la gratar, coapte sau gatite la aburi. Acestea folosesc foarte putin ulei sau chiar deloc.

4. Mai multe legume
Legumele aduc culoare, textura si o gramada de beneficii nutritionale oricarui preparat. Eles unt bogate in vitamine si minerale, insa au putine calorii. Foloseste-le in cat mai multe retete, pentru a inlocui pastele, carnea sau painea.

5. Condimente si ingredientele aromate
Condimentele sunt cele care dau viata unui preparat. Daca folosesti destul de multe ierburi proaspete sau uscate, nici nu vei mai avea nevoie de sare. In plus, poti folosi si alimente cu un gust puternic. Gandeste-te la branza cheddar, de exemplu. Doar o bucata mica este de ajuns pentru a da gust unui intreg preparat.

Autor:  Andreea Utza