Site coolinaria.ro

Surse de antioxidanti ideale pentru o sanatate de fier


Surse de antioxidanti ideale pentru o sanatate de fier Organismul uman functioneaza cel mai bine intr-un mediu alcalin, iar pentru aceasta are nevoie de un regim alimentar bogat in antioxidanti.
Ce sunt acestia? Niste compusi care stimuleaza metabolismul si, foarte important, ne protejeaza de alergii, afectiuni cardiace si chiar cancer.

Multe studii efectuate pana acum au trasat o legatura clara intre sanatatea noastra si alimentatie. Mens sana in corpore sano, cu alte cuvinte.
Stim prea bine ca nu putem trai fara oxigen, dar pe cat este de esential in supravietuire, pe atat poate fi de periculos.
De ce? Pentru ca oxidarea duce la schimbari ale structurii celulelor, proteinelor si grasimilor din corp, afecteaza inima si vasele de sange, iar pentru ca organismul sa fie protejat de actiunea toxinelor si radicalilor liberi, are nevoie de antioxidanti.

Bine de stiut despre antioxidanti
- cu cat dormim mai putin, suntem supusi unui stres mai mare, fumam sau luam anumite medicamente, cu atat ne trebuie mai multi antioxidanti in organism (toti acesti factori accelereaza oxidarea din corp);
- antioxidantii se gasesc, in principal, in fructe legume;
- cei mai importanti antioxidanti sunt: vitamina C, vitamina E, betacarotenul, licopenul, coenzima Q10, luteina, bioflavonoizii, seleniul si acidul alfa lipoic.

Vitamina C intareste sistemul imunitar, mentine un ritm cardiac normal, ajuta la slabit, imbunatateste vederea, trateaza multe afectiuni (stres cronic, alergii, artrita, probleme respiratorii).
Surse: broccoli, kiwi, citrice, ardei gras, papaya, capsuni.

Vitamina E scade colesterolul "rau", reduce riscul atacului cerebral si subtiaza sangele.
Surse: oua, peste, germeni de grau, seminte, nuci, avocado.

Betacarotenul e convertit in vitamina A in organism si ajuta la cresterea nivelului colesterolului "bun", la imbunatatirea vederii de noapte, dar intareste si sistemul imunitar.
Surse: cartofi dulci, morcovi, dovlecei, patrunjel, mango, rodie.

Licopenul este eficient pentru barbati, impotriva cancerului de prostata. In afara de aceasta, nu permite cresterea nivelului colesterolului "rau" si protejeaza pielea de actiunea razelor ultraviolete.
Surse: ridichi, rosii, pepene rosu, struguri rosii.

Coenzima Q10 e produsa in mod natural de corpul nostru, dar pe masura ce trec anii, scade. De aceea ne sunt recomandate mai multe alimente, si anume: oua, carne, peste. Ea este foarte buna pentru: tratarea oboselii cronice, dietele de slabit, reducerea hipertensiunii, prevenirea cancerului.

Luteina este recomandata in special pentru tratarea problemelor de vedere.
Sursa: legumele cu frunze verzi.

Despre bioflavonoizi se spune ca se gasesc in alimentele care contin si vitamina C, impreuna cu aceasta formand o structura eficienta pentru intarirea sistemului imunitar, tratarea alergiilor si a inflamatiilor, dar si pentru prevenirea afectiunilor cardiace si a cancerului.
Surse: ceapa, rodie, citrice, mere, struguri negri, ceai verde.

Seleniul este eficient pentru sistemul cardiovascular, dar se stie ca ajuta si la prevenirea cancerului si a bolilor autoimune. Pentru a nu avea probleme (o cantitate mare de seleniu este toxica pentru organism), sunt recomandate maxim 2-3 nuci braziliene zilnic.

Acidul alfa lipoic e mai putin cunoscut, dar are un rol important in prevenirea acumularii grasimilor si in obtinerea energiei din alimente. I se mai spune "antioxidantul ideal" intrucat actioneaza in toate tesuturile din organism.
Surse: broccoli, spanac, cartofi, drojdie.

Autor:  Alina Tibichi