Site coolinaria.ro

7 trucuri pentru a gati mai rapid


7 trucuri pentru a gati mai rapid 1. Citeste reteta
Da, suna banal, dar cand ai citit ultima data o reteta cap-coada, cu atentie, inainte sa te apuci de preparare? Nu-ti ia mult sa faci asta, dar te scuteste de multe neplaceri si timp pierdut. De exemplu, poate ca legumele din reteta nu trebuie sa fie tocate, asa cum ai crede initial, sau daca trebuie, poate nu e cazul sa le toci foarte fin…

2. Unge lingura de masurat cu putin ulei
Daca ai preparate unde trebuie sa adaugi cateva linguri de miere, sirop de porumb sau melasa, acestea se vor lipi de lingura si vor ingreuna procesul de masurare si gatire, pentru ca o sa te chinui in permanenta sa cureti lingura. Ei bine, daca o ungi cu putin ulei inainte, toate ingredientele astea lipicioase n-or sa-ti mai dea batai de cap.

3. Foloseste un castron pentru "gunoi"
Cand cureti si toci legume, trebuie sa faci multe drumuri la cosul de gunoi ca sa-ti tot eliberezi blatul de lucru. E mult mai practic sa tii la indemana un castron in care sa arunci toate aceste resturi si pe care sa il golesti abia la final.

4. Nu mai curata toate legumele
Morcovii, cartofii si dovleceii nu trebuie neparat curatati de coaja. Este suficient sa speli bine aceste legume si sa le freci eventual cu o perie. Coaja contine multe fibre si nutrienti, in special antioxidanti. Asadar, nu doar ca scurtezi timpul de preparare, dar mancarea va fi mai sanatoasa.

5. Razuieste usturoiul
Cand ai nevoie de usturoi zdrobit pentru o reteta, in special daca e vorba de mai multi catei, e mult mai rapid sa-i dai prin razatoare decat sa te chinui sa-i toci sau sa tot cureti presa de usturoi de cojite.

6. Inmoaie untul in 5 secunde
Daca ai nevoie repede de unt moale, nu-l pune in cuptorul cu microunde, pentru ca risti sa se topeasca. Cel mai eficient este sa pui pachetul de unt intr-o punga ermetica si sa-l cufunzi intr-un castron cu apa calda.

7. Opareste legumele impreuna cu pastele
Daca prepari paste cu legume si nu e necesar sa le calesti, cel mai simplu este sa pui si legumele in aceeasi oala cu pastele, cu cateva minute inainte ca acestea sa devina "al dente". Se vor patrunde suficient, iar tu vei avea de spalat cu un vas mai putin.

Autor:  Liana Hardt