Site coolinaria.ro

Legumele crucifere, sanatate pura


Legumele crucifere, sanatate pura Multi oameni au auzit de legumele crucifere si pot chiar identifica cateva, precum broccoliul sau conopida. Napii, ridichile, ruccola, hreanul si varza de Brussels fac si ele parte din aceasta familie. Iata cateva beneficii pe care ti le poate aduce consumul de crucifere.

1. Nutrienti
Aceasta gama de legume contine foarte multa vitamina A, vitamina C, acid folic si fibre. Este si unul dintre beneficiile principale ale cruciferelor. De asemenea, vitamina K, ce se gaseste in aceste legume, te poate ajuta in lupta impotriva cancerului.

2. Fitonutrienti
Cruciferele sunt mult mai recunoscute pentru cantitatile de fitonutrienti pe care le contin. In ultimii ani, studiile au aratat ca fara destule crucifere in dieta, nu putem lua niciodata destui glucozinolati, de care avem nevoie tot pentru lupta impotriva cancerului.



3. Crud vs gatit
Atunci cand aceste legume sunt consumate crude, nutrientii sunt absorbiti mult mai bine de catre tractul digestiv, ceea ce faciliteaza transportul catre ficat. Asta inseamna ca vor ajunge mult mai repede in alte tesuturi care au nevoie de ei. Atunci cand le consumi gatite, ei vor ajunge neabsorbiti in colon, ceea ce inseamna ca vor fi metabolizati de catre bacterii, fapt ce te ajuta in lupta impotriva cancerului de colon.

4. Gustul cruciferelor
Desi o multime de substante contribuie la gustul unui aliment, fiecare dintre noi percepe acest gust diferit. Totusi, toti oamenii descriu un gust amar in cazul cruciferelor, iar acesta are legatura cu cantitatea de fitonutrienti si flavonoizi ce se afla in ele. Ultimele studii au asociat aceasta aroma si cu continutul ridicat de calciu.  

Autor:  Andreea Utza