Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti cu miere de albine – 7 motive sa o folosesti cat mai des


Cum sa gatesti cu miere de albine – 7 motive sa o folosesti cat mai des Daca te gandesti sa faci o schimbare in regimul alimentar zilnic, incepe prin inlocuirea zaharului cu mierea de albine. Uite cum trebuie sa procedezi atunci cand o folosesti la gatit, pentru ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor:

- redu cantitatea de miere (in general, 230 gr zahar reprezinta echivalentul a 110 gr miere). De ce? Pentru ca mierea e mai dulce decat zaharul si contine si mult lichid;
- nu uita ca mierea de albine are in compozitie o cantitate mica de lichid. Cu aproximatie, 230 gr miere contine cam 1-2 linguri de lichid. Daca pui miere in prajituri, acestea vor avea o umiditate putin mai mare decat daca ai fi folosit zahar;
- mierea e usor acida. Pentru fiecare 230 gr de miere pune in compozitie 1/2 lingurita de bicarbonat (neutralizeaza aciditatea mierii si ajuta preparatul sa creasca). In schimb, nu e nevoie de bicarbonat atunci cand prepari aluat pentru paine (cu drojdie);
- redu temperatura cuptorului cu 3-4 grade. Astfel, compozitia cu miere nu se va rumeni prea tare si nici nu va fi prea crocanta;
- cand folosesti miere in retete de gem, jeleu sau bomboane, e nevoie sa cresti putin intensitatea focului / cuptorului (pentru ca lichidul in plus din miere trebuie sa se evapore);
- invarte mai des in ibric. Daca ai pus miere intr-un vas, pe foc, invarte in compozitie cu o lingura de lemn sau o spatula, mai frecvent decat daca ar fi fost zahar, pentru a nu se arde.



De ce sa folosesti miere la gatit?

Daca nu ai folosit miere de albine in retete pana acum, sigur o vei face dupa ce vei citi urmatoarele motive:

1. Confera textura aluaturilor si compozitiilor pentru prajituri;
2. Intensifica rumenirea. Nu uita ca e foarte des folosita pentru fripturile apetisante;
3. Da o aroma foarte buna. Si tu preferi sa pui miere in ceai, nu-i asa?
4. Retine umiditatea;
5. E considerata un conservant natural. Tocmai de aceea e pusa in diverse retete de sosuri si muraturi;
6. Datorita vascozitatii, cofetarii o folosesc pentru ca deserturile sa aiba forma dorita;
7. Da culoare inghetatei, sosurilor, jeleurilor si dressingurilor.

Cum deosebesti mierea naturala de cea contrafacuta

Aceste metode te vor ajuta sa faci diferenta intre mierea veritabila si cea contrafacuta:

1. Baga mierea in cuptorul cu microunde. Cea adevarata se va carameliza. Cealalta, in schimb, va face doar bule;
2. Mierea naturala se zahariseste;
3. Mierea contrafacuta se topeste daca e pusa in apa. Mierea adevarata, pe de alta parte, se va lasa la fundul recipientului cu apa;
4. Intinde putina miere pe o felie de paine. Daca aceasta se inmoaie, inseamna ca mierea e contrafacuta. Daca se intareste, e miere naturala;
5. Mierea naturala nu este foarte lipicioasa daca o tii putin intre degete. Cea contrafacuta, in schimb, este, iar asta din cauza indulcitorilor adaugati.

Autor:  Alina Tibichi