Site coolinaria.ro

Suferi sau nu de intoleranta la lactoza? Cauze, simptome si diagnostic


Suferi sau nu de intoleranta la lactoza? Cauze, simptome si diagnostic Ori de cate ori ai baut lapte sau ai mancat branza, te-ai plans de dureri abdominale, o senzatie ciudata de oboseala, balonare si chiar diaree? Inseamna ca ai o problema de sanatate. Fie esti o persoana alergica la lactate, fie suferi de intoleranta la lactoza. Cel mai bine este sa mergi la doctor cat de repede poti.

Ce este lactoza? Un glucid care se obtine din lapte (1 litru de lapte contine aproximativ 47 gr lactoza). Datorita lactozei, organismul nostru poate absorbi mineralele, precum magneziul si calciul.

Care este rolul lactozei? Stimuleaza digestia prin scindarea in glucoza si galactoza, activeaza absorbtia mineralelor (precum calciul si magneziul), confera energie organismului, ajuta la dezvoltarea bacteriilor bifide si opreste dezvoltarea celor care produc putrefactie.

Ce inseamna intoleranta la lactoza? Consta in incapacitatea unui organism de a digera si absorbi zaharul natural din lapte, si anume lactoza. Cand ajunge in sistemul digestiv, in mod normal, ea este scindata in doua monozaharide. In cazul in care nu poate avea loc scindarea, incep sa se vada primele semne ale intolerantei (in maximum 120 minute de la consumul alimentelor ce contin lactoza).

Care sunt simptomele? Cel mai adesea vorbim de: dureri abdominale, senzatie de plenitudine, meteorism, balonare si diaree.



Cum se poate diagnostica intoleranta la lactoza? Exista mai multe teste, si anume:
1. Testul practic. Elimini treptat din meniu alimentele pe care le consideri drept o cauza posibila pentru starea ta.
2. Testul genetic. Acesta poate arata daca suferi de intoleranta primara sau intoleranta secundara;
3. Testul de toleranta la lactoza. Nu trebuie decat sa inghiti o doza de lactoza. Daca iti va creste glicemia, inseamna nu ai intoleranta. In schimb, daca nivelul glicemiei nu se modifica, intrucat lactoza nu e absorbita, atunci ti se va pune, cel mai probabil, diagnosticul de intoleranta la lactoza.
4. Testul hidrogenului in aerul expirat.
5. Testul aciditatii scaunului.
6. Biopsia de mucoasa intestinala.

Cum se trateaza intoleranta la lactoza? Tratament concret nu exista. In schimb, pentru a te simti iarasi bine, trebuie sa reduci si chiar sa elimini consumul de lactate si de produse ce contin lactoza. Important este sa iti dai seama pe parcurs ce anume iti face bine si ce nu. Sunt persoane care pot consuma branza cheddar, spre exemplu, dar nu tolereaza alte lactate. Totodata, este bine ca persoanele cu intoleranta la lactoza sa consume si mai multe alimente bogate in calciu, proteine si vitamina D.

Lactoza se poate gasi si in: sosuri de salate, amestecuri pentru prajituri / clatite / biscuiti (din supermarketuri), margarina, frisca vegetala (contine ingrediente derivate din lapte), diverse produse de patiserie.

Autor:  Alina Tibichi