Site coolinaria.ro

Cum se gateste hrisca


Cum se gateste hrisca Unii spun ca hrisca este inrudita cu cerealele, dar este, de fapt, samanta unei plante din aceeasi familie cu macrisul si rubarba. Persoanele cu sensibilitate la gluten o prefera in locul orezului. De altfel, are numeroase beneficii pentru sanatate. Astazi insa vom vorbi despre prepararea ei.

Ce trebuie sa stim despre hrisca

- este folosita in bucataria cu precadere din spatiul post-sovietic;
- se fierbe exact ca orezul. Pune in vas o parte hrisca si doua parti apa;
- ideal ar fi sa fie fiarta intr-un ceaun cu pereti grosi;
- e recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten, celor care urmeaza o dieta si celor care vor sa-si mentina greutatea;
- ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

Hrisca inmuiata

Conform studiilor, contine mai multi nutrienti decat cea fiarta. Ca sa o pregatesti, trebuie sa respecti urmatorii pasi:
- spal-o bine;
- pune-o intr-vas si toarna apa peste ea. Daca pui o cana de hrisca, atunci adauga 2 cani de apa clocotita;
- acopera vasul si tine-l intr-un loc cald cel putin 2-3 ore;
- daca vrei sa o lasi peste noapte, toarna peste hrisca apa rece.



Ca sa o fierbi, dar fara sa o faci terci, respecta etapele urmatoare:

- pune apa si putina sare intr-un vas cu peretii mai grosi;
- cat timp astepti sa inceapa sa fiarba apa, spala hrisca de doua-trei ori;
- in momentul in care incepe sa fiarba, adauga hrisca in vas, amesteca folosind o lingura de lemn, apoi lasa sa fiarba;
- este bine ca acum sa dai focul la minim si sa acoperi vasul cu un capac;
- hrisca e gata in momentul in care bagi lingura in mijlocul vasului si nu mai este apa. Daca ti se pare ca ar mai trebuie lasata la fiert, verific-o dupa alte 5-7 minute;
- la final opreste focul, dar las-o asa inca vreo 10-15 minute, acoperita, ca sa se patrunda;
- cat timp fierbe, nu amesteca deloc in ea. Altfel, se va face rapid terci.
Hrisca fiarta e folosita pentru supe, ciorbe, budinci, tocanite etc.

Budinca de hrisca

Ingrediente: 100 gr hrisca fiarta, 1 banana, cca 180-200 ml lapte vegetal (de orez, de migdale etc.), 2-3 smochine si seminte crude (de dovleac, de in, de floarea-soarelui etc.).
Mod de preparare: Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena, de consistenta budincii.

Autor:  Alina Tibichi