Site coolinaria.ro

Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata


Beneficiile cojilor de oua – De ce sa nu le mai arunci niciodata Destul de putine persoane stiu ca nu doar ouale au multe beneficii pentru sanatatea noastra, ci si coaja lor. De obicei, dupa ce preparam omleta sau le fierbem, aruncam bucatelele de coaja.
Uite cateva motive pentru ca data viitoare sa le pastrezi:
- in coaja de ou se gaseste o cantitate mare de calciu. Acesta e necesar organismului nostru, mai ales cand vorbim de sistemele muscular si osos;
- constituie o sursa excelenta de minerale (magneziu, fosfor, potasiu, fier, silicon sodiu etc.) si acizi (cisteina, lizina, metionina);
- conform Institutului National de Sanatate din SUA, consumul cojii de la un ou este echivalent cu doza zilnica de calciu care trebuie unui adult (o jumatate de lingurita furnizeaza aproximativ 90% din cantitatea de calciu specificata de doctori);
- membranele de pe interiorul cojilor de oua contin acid hialuronic si glucozamina, iar acestea imbunatatesc elasticitatea pielii.



Coaja de oua:
- trateaza durerile de articulatii. Amesteca 2 pahare de otet de mere cu coaja de la un ou, acopera paharul si lasa deoparte 2 zile. Maseaza articulatiile cu acest mix de doua-trei ori pe zi;
- e recomandata pentru tenul cu imperfectiuni. Amesteca un albus cu coaja pisata de la doua oua. Intinde masca pe fata. Dupa ce s-a uscat de tot, indeparteaz-o cu apa calduta. Foloseste cu regularitate si vei avea un ten mai sanatos;
- se foloseste drept pasta de dinti. Amesteca 2 linguri de ulei de cocos cu 10 coji de oua pisate, 1 lingura de bicarbonat alimentar si un pahar de apa. Depoziteaza mixul intr-un borcan cu capac.

Cum pregatesti coaja? Mai intai fierbe ouale timp de 10 minute. Acest lucru este necesar pentru indepartarea oricarei bacterii de pe suprafata lor. Dupa ce ouale au fiert, curata-le si lasa coaja sa se raceasca de tot. Trece prin rasnita de cafea, ca sa o faci pudra.
Cum o consumi? Fie simpla, sub forma de pudra, fie o poti pune in smoothie-uri, bauturi sau in cereale.
Atentie: Se recomanda consumul de oua bio.

Bine de stiut
Sunt persoane care prefera sa consume coaja de oua in stare cruda. Dupa ce pregatesc omlete sau prajituri, pun la uscat coaja, iar apoi o macina, o amesteca cu putina miere de albine si o consuma. Nu este recomandat acest lucru, intrucat bacteriile de pe suprafata lor pot cauza aparitia unor afectiuni.


Autor:  Alina Tibichi