Site coolinaria.ro

Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat


Cum depozitam condimentele – 5 reguli de respectat Cel mai adesea, cumparam condimentele la plic. Pentru fripturi si legume aromate la cuptor si nu numai, luam din magazin oregano, busuioc, patrunjel, maghiran, scortisoara s.a.m.d. Desfacem apoi plicurile in bucatarie, punem in mancare atat cat trebuie si indoim la final marginile pungutelor. E suficient oare? Data viitoare cand vom da gust mancarurilor, condimentele vor avea aceeasi aroma?

Pentru a te bucura de savoarea lor, se recomanda punerea in aplicare a catorva trucuri, si anume:
1. Cumpara scortisoara sub forma de betisoare. Rezista timp mai indelungat decat daca ar fi pudra. Pune-o intr-un borcan cu capac. Cand vei avea nevoie pentru o tarta sau placinta, macina cateva betisoare in rasnita.

2. Toate condimentele trebuie depozitate intr-un loc special. In caz contrar, din cauza umiditatii, a caldurii si a luminii, isi pierd din aroma.

3. Dulapul este cel mai bun loc pentru depozitare. Avand usi si fiind un spatiu uscat, condimentele vor sta foarte bine in el.



Bine de stiut:
- cine vrea sa pastreze o cantitate mai mare, poate folosi inclusiv frigiderul si lada frigorifica;
- atat timp cat condimentele nu sunt transformate in pudra, vor rezista in lada frigorifica chiar si pana la 3 ani, bineinteles asta in cazul in care recipientele lor nu au fost deschise in prealabil. Cele macinate, in schimb, vor putea fi utilizate in termen de 3 luni;
- cantitatile mici de condimente nu trebuie puse nici in frigider, nici in lada frigorifica sau congelator, intrucat umiditatea le va afecta;
- cel mai bine este sa cumperi o cantitate mica de condimente, atat cat iti trebuie pentru doua-trei retete.

4. Este bine sa faci curatenie regulat pe raftul cu plicuri si recipiente. Se spune ca, daca a trecut un an de cand ai cumparat scortisoara sau oregano, spre exemplu, atunci trebuie sa le arunci si sa-ti refaci stocul. Bineinteles, trierea e recomandata si cand condimentele isi schimba culoarea, nu mai au aroma si prind miros de mosc.

5. Nu presara condimentele direct in mancarea de pe aragaz sau din cuptor. Aburul le afecteaza mult.

Reguli pentru o depozitare corecta a condimentelor

Sa recunoastem, cumparam o cantitate mai mare din anumite ingrediente pentru a le avea tot timpul la indemana, dar si pentru ca sunt la oferta uneori. Ca sa le poti folosi intr-adevar, e necesarea respectarea urmatoarelor 3 reguli:
- capacele recipientelor trebuie inchise foarte bine;
- niciodata nu se baga lingura umeda direct in condimente;
- dupa cateva saptamani din momentul desigilarii unui plic sau a unei cutii, e bine sa verifici daca se mai simte aroma condimentelor.

Bine de stiut: 3 lingurite de plante aromatice proaspete echivaleaza cu 1/3 de plante uscate. Asadar, daca ai nevoie pentru o reteta, in loc sa pui 3 lingurite de patrunjel proaspat, vei pune 1 lingurita de patrunjel uscat.
Exceptia o constituie busuiocul. In acest caz se foloseste aceeasi cantitate.

Care este diferenta dintre condimente si plantele aromatice? Ei bine, primele sunt obtinute din radacinile, semintele, coaja si fructele anumitor plante. Cele din a doua categorie, in schimb, provin din frunze si pot fi folosite atat in stare proaspata, cat si uscata.


Autor:  Alina Tibichi