Site coolinaria.ro

Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor”


Dafinul si sanatatea – De ce e recomandata „planta invingatorilor” De dafin am auzit cu totii. Gospodinele il folosesc in special atunci cand prepara toba de casa, inaintea sarbatorilor de iarna, si oricand fac diverse tocanite cu cartofi. Despre prima mentiune in calitate de ingredient se spune ca a fost facuta prin secolul al XVII-lea, in cartea de retete a bucatarului personal al Mariei de Medici. De ce i se spune „planta invingatorilor”? Intrucat a fost venerata in perioada romana, fiind dedicata zeului Apollo. Cunoscuta si drept laur, din crengile lui se impleteau coronite pentru cei care castigau diverse jocuri.
Se mai spune, de asemenea, ca dafinului ii fusesera atribuite si puteri magice. Convins ca ii poate proteja de furtuni si fulgere, imparatul Romei de atunci, Tiberius, isi punea pe cap o cununa de dafin ori de cate ori era furtuna, apoi se baga sub... pat.

Beneficii pentru sanatate

Ca orice planta, folosirea dafinului are atat avantaje, cat si dezavantaje. Hipocrate era de parere ca semintele si frunzele pot trata dizenteria, malaria si holera, usurand totodata si durerile nasterii. Avicena, pe de alta parte, utiliza semintele si scoarta dafinului ca sa trateze apneea si durerile de articulatii si sa stimuleze eliminarea nisipului din vezica urinara.

Decoctul sau infuzia din frunze de dafin reprezinta un tratament eficient pentru diverse afectiuni. Iata ce poti trata:
- infectiile gingivale si raguseala. E recomandata gargara cu apa in care au fost oparite cateva frunze;
- stomatita. Sunt persoane care afirma ca nu trebuie decat sa mesteci o frunza de dafin si scapi de stomatita;
- aspectul neplacut al tenului. Picura putin ulei de dafin esential in apa in care faci baie, in mod regulat. Tenul isi va recapata treptat frumusetea, intrucat dafinul ajuta la regenerarea celulelor;
- infectiile intestinale. Consumat dupa masa, uleiul de dafin esential poate sa stimuleze eliminarea germenilor patogeni din intestine;
- durerea de stomac. Fierbe 4-5 cuisoare si 2-3 frunze de dafin, apoi bea zilnic acest ceai.
Pe scurt, dafinul are proprietati antivirale, cicatrizante, antiseptice si bactericide.



Tratament impotriva transpiratiei picioarelor
Ai nevoie de: 1 litru apa fierbinte, 30 frunze de dafin, 10 frunze de stejar.
Cum procedezi: Pregateste un decoct din ingrediente, apoi cufunda picioarele in apa calda pentru 25-30 de minute.

Tratament impotriva durerilor de articulatii
Ai nevoie de: 250 ml apa, 1 lingura frunze de dafin facute pulbere.
Cum procedezi: Pune ingredientele intr-un ibric la foc mic, vreo 10 minute, dupa care indeparteaza-l de flacara si acopera-l circa o jumatate de ora.
Cat timp se pregateste infuzia de dafin, pregateste si una din coaja de citrice si conuri de molid / brad / pin. Marunteste-le si pune-le impreuna cu coaja de citrice in 600-700 ml apa clocotita, strecurand in vas si niste crengute tinere cu ace (tot de conifere, bineinteles).
Toarna lichidul din ambele vase intr-un lighean si tine picioarele in el maxim 15 minute, la o temperatura de pana in 35-36 de grade. Doctorii spun ca e bine sa procedezi asa maxim doua saptamani, dupa care faci pauza 10 zile, iar apoi repeti.


Autor:  Alina Tibichi