Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru un cozonac reusit


Sfaturi pentru un cozonac reusit Se spune ca, in Joia Mare, gospodinele trebuie sa faca pasca si cozonac. De altfel, acestea sunt doua preparate de nelipsit de pe masa de sarbatoare. Cum trebuie sa procedezi ca sa creasca frumos cozonacul, sa fie pufos si sa aiba un gust minunat?
Ne-am gandit sa-ti venim in ajutor si am adunat cateva sfaturi. Speram sa te ajute!

Ingrediente pentru cozonac

- aprovizioneaza-te cu oua proaspete, de tara. Vor da o culoare mult mai frumoasa;
- albusurile trebuie batute spuma, iar galbenusurile frecate cu putina sare. Astfel, textura preparatului va fi mai fina, iar culoarea mai aurie;
- sunt persoane care spun ca albusurile nu trebuie folosite, pentru ca aluatul sa nu se usuce si sa nu se intareasca asa de repede. Ca sa stii sigur cum sa procedezi, pregateste acum doi cozonaci, unul cu albusuri, altul fara;
- unele gospodine sunt de parere ca, daca pui iaurt mai gras in loc de lapte, cozonacul va fi pufos mai multe zile;
- foloseste unt de casa, cu un continut cat mai ridicat de grasimi;



- trece zaharul prin masina de rasnit, pentru ca preparatul sa nu para usor grunjos;
- poti da aroma si gust punand in aluat si umplutura: coji de citrice confiate, esente si chiar si putin sofran;
- asigura-te ca nuca e cat mai proaspata. In cazul in care arata ciudat si are gust usor ranced, arunc-o;
- faina nu trebuie sa fie macinata de curand. Daca este asa, inseamna ca are si o anumita umiditate, iar din aceasta cauza iti compromite cozonacul;
- cerne faina de doua-trei ori inainte de a folosi. Procedand astfel, va fi mai afanata si mai aerisita.

Sfaturi pentru framantare si coacerea in cuptor

- rezerva-ti timp suficient intr-o zi, ca sa te ocupi de cozonac. Cu cat il framanti mai mult timp, cu atat va creste mai bine si va fi mai pufos (prin framantare se introduce mult aer in aluat);
- inainte de a face aluatul, ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Tocmai de aceea e bine sa aduci faina de cu seara in bucatarie (daca o tii, de obicei, in camara);
- se spune ca nu e bine sa infierbanti drojdia. Altfel, cozonacul nu va mai creste;
- framanta aluatul mai usor, nu agresiv, iar apoi acopera-l si pune-l intr-un loc caldut, dar si ferit de curent;
- tava in care pui cozonacul se unge cu unt topit si racit;
- la final, inainte de a-l baga in cuptor, mai lasa cozonacul sa stea asa, in tava, vreo 30 de minute maxim (va mai creste).

Tu ce sfaturi urmezi pentru a prepara un cozonac delicios?

Autor:  Alina Tibichi