Site coolinaria.ro

Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos


Pate de casa – Sfaturi pentru un preparat cat mai cremos Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita.
Tu stii sa-l faci? Daca nu ai fost multumit de cum l-ai gatit pana acum sau e prima data cand il incerci, tine cont de cateva sfaturi:
- inainte de a incepe gatirea propriu-zisa, curata ficateii de pielita;
- amesteca lapte si putina apa sarata si tine ficateii in mix pana la 5-6 ore, conform sfatului lui Raymond Blank, un bucatar de succes;
- regula anterioara se aplica si in cazul ficatului de porc sau de vita, intrucat il fragezeste si ii atenueaza din gustul usor metalic;
- cine doreste, poate lasa la marinat ficateii in frigider, circa 2 ore, in lapte cu 1-2 catei de usturoi;
- Paul Merrony, alt bucatar renumit, propune posarea ficatului inainte de maruntirea lui. Cu alte cuvinte, fara prajire;
- de ce trebuie totusi sa prajesti ficatul prima data? Ca sa aiba o aroma mai puternica;
- pentru o culoare cat mai placuta, pune in robot si putina pasta de tomate;
- gust usor picant ii poti conferi incluzand in reteta niste boia iute;
- initial, pateul va fi moale. Dupa ce insa il vei tine in frigider o ora, se va intari suficient.



Pate de casa – O reteta aromata

Ingrediente:
450 gr ficatei de pui
1 ceapa taiata julienn + ¼ ceapa tocata marunt
690 ml apa
3 linguri vin de Xeres
¼ lingurita sare
¼ lingurita piper negru, proaspat rasnit
1/8 lingurita nucsoara
170 gr unt

Mod de preparare:
Amesteca apa cu ficateii si cu ceapa taiata julienn, intr-un vas, la foc mediu. Cand incep sa fiarba, redu intensitatea flacarii si acopera cu un capac.
Dupa aproximativ 20 de minute sau cand observi ca ficateii sunt fierti, ia-i de pe foc, scurge-i si indeparteaza ceapa.
Pune ficateii in robotul de bucatarie si mixeaza-i pana cand obtii o pasta.
Adauga ceapa tocata, untul, sarea, piperul, nucsoara si vinul. Omogenizeaza.
Transfera pateul intr-un bol la final si baga-l in frigider pentru o ora, inainte de servire.


Autor:  Alina Tibichi