Usor de intins pe paine sau pe biscuiti, ideal pentru platourile cu gustari reci, dar foarte bun si de mancat dimineata, pateul este un preparat care se bucura de o apreciere deosebita.
Tu stii sa-l faci? Daca nu ai fost multumit de cum l-ai gatit pana acum sau e prima data cand il incerci, tine cont de cateva sfaturi:
- inainte de a incepe gatirea propriu-zisa, curata ficateii de pielita;
- amesteca lapte si putina apa sarata si tine ficateii in mix pana la 5-6 ore, conform sfatului lui Raymond Blank, un bucatar de succes;
- regula anterioara se aplica si in cazul ficatului de porc sau de vita, intrucat il fragezeste si ii atenueaza din gustul usor metalic;
- cine doreste, poate lasa la marinat ficateii in frigider, circa 2 ore, in lapte cu 1-2 catei de usturoi;
- Paul Merrony, alt bucatar renumit, propune posarea ficatului inainte de maruntirea lui. Cu alte cuvinte, fara prajire;
- de ce trebuie totusi sa prajesti ficatul prima data? Ca sa aiba o aroma mai puternica;
- pentru o culoare cat mai placuta, pune in robot si putina pasta de tomate;
- gust usor picant ii poti conferi incluzand in reteta niste boia iute;
- initial, pateul va fi moale. Dupa ce insa il vei tine in frigider o ora, se va intari suficient.
Pate de casa – O reteta aromata
Ingrediente:
450 gr ficatei de pui
1 ceapa taiata julienn + ¼ ceapa tocata marunt
690 ml apa
3 linguri vin de Xeres
¼ lingurita sare
¼ lingurita piper negru, proaspat rasnit
1/8 lingurita nucsoara
170 gr unt
Mod de preparare:
Amesteca apa cu ficateii si cu ceapa taiata julienn, intr-un vas, la foc mediu. Cand incep sa fiarba, redu intensitatea flacarii si acopera cu un capac.
Dupa aproximativ 20 de minute sau cand observi ca ficateii sunt fierti, ia-i de pe foc, scurge-i si indeparteaza ceapa.
Pune ficateii in robotul de bucatarie si mixeaza-i pana cand obtii o pasta.
Adauga ceapa tocata, untul, sarea, piperul, nucsoara si vinul. Omogenizeaza.
Transfera pateul intr-un bol la final si baga-l in frigider pentru o ora, inainte de servire.
Autor: Alina Tibichi