Site coolinaria.ro

Cum ne inseala producatorii de alimente?


Cum ne inseala producatorii de alimente? De mai multa vreme exista o politica teoretic buna prin care producatorii din industria alimentara sunt obligati sa treaca pe eticheta produsului lista ingredientelor folosite si cantitatea in care acestea sunt prezent in produsul respectiv. Ne-am obisnuit sa credem ca astfel suntem mai bine protejati de efectele negative asupra sanatatii noastre si ca reusim sa ne informam corect in ce priveste alimentele pe care le consumam zilnic.

Adevarul nespus este insa ca lista de ingrediente prezenta pe etichetele produselor alimentare a ajuns sa fie folosita de catre producatori pentru un profit mai mare, acestia inseland practic consumatorii si facandu-i sa creada ca vor cumpara ceva benefic pentru sanatatea lor si calitativ superior altor produse similare oferite de concurenta. Unii producatori, de exemplu, se lauda ca introduc in produsele lor suplimente vitaminoase esentiale precum calciul sau vitamina D, dar tot ei fac compromisuri majore intre pret si calitate pentru celelalte ingrediente prezente in acelasi produs.

Publicul consumator nu este deloc convins de incercarile producatorilor de a-si prezenta marfa ca ceva demn de increderea lor, multe persoane fiind constiente de tertipurile industriasilor, dar alegand sa cumpere totusi produsele lor in lipsa unei oferte mai bune. Partea rea in aceasta relatie este faptul ca totusi exista multe ingrediente nocive pentru sanatate care pot fi strecurate prin lista de pe eticheta precum zaharul si inlocuitorii sai care apar prezente in cantitati mici, dar fiind toti indulcitori atunci cand faci totalul te sperii putin de rezultat mai ales daca te-ai obisnuit sa consumi acel produs in mod repetat.

Un alt tertip de-al producatorilor prin care ei incearca sa isi faca produsele mai atractive este strecurarea pe lista de ingrediente a unor produse naturale si foarte sanatoase, dar in cantitati atat de mici incat practic nu conteaza pentru sanatatea noastra. Poti intalni astfel alimente a caror prezentare suna foarte bine pe eticheta, dar care la o analiza stiintifica nu sunt prin nimic superioare altor produse din aceeasi gama oferite de concurenta. Consumatorii sunt deci prostiti pe fata sa cumpere un produs si nu altul doar pentru ca se specifica pe eticheta ca ar contine cine stie ce ingredient miraculos.

Denumirile stiintifice ale altor ingrediente sunt de asemenea folosite de fiecare data cand producatorii doresc sa ascunda faptul ca aceste ingrediente pot fi daunatoare sanatatii noastre si ei nu mai folosesc denumirea populara si familiara a ingredientului respectiv ci aleg sa treaca pe eticheta formula sa chimica sau o denumire savanta care va masca adevaratul efect al elementului in cauza pentru sanatatea noastra. Unele dintre aceste ingrediente pot cauza chiar cancer sau alte afectiuni daca sunt consumate in mod repetat insa, ciudat, nici macar factorii de rapundere de la ministerul sanatatii sau alte ministere nu reactioneaza la aceste pericole pentru sanatatea consumatorilor.

Nu in ultimul rand se permite inca punerea pe piata a unor produse incarcate cu E-uri alimentare si foarte nocive pentru sanatate, care venind la un pret deosebit de atractiv se vand ca painea calda si ajung sa faca parte chiar si din dieta copiilor, lucru deosebit de rau pentru viitorul lor. Desi s-au facut sesizari si se incearca eliminarea acestor produse de pe piata lucrurile inca decurg intr-un ritm foarte lent si probabil va ma dura multa vreme pana ce se va reusi luarea unor masuri utile in acest sens. Nu este ceva intalnit doar in Romania, dar chiar si in U.E., in tarile cu pretentii inca se mai pot intalni anumite produse alimentare toxice, care continua sa se vanda in regim normal, fara nici o atentionare prezent pe eticheta produsului asa cum se procedeaza, de exemplu, in cazul tigarilor.

Autor:  Lucia Mihailescu