Site coolinaria.ro

Nutrimentele de baza si prezentarea lor


Nutrimentele de baza si prezentarea lor Ingredientele obligatorii dintr-o dieta echilibrata, care nu pot lipsi din alimentatia noastra zilnica, se pot clasifica in 6 mari grupe de nutrimente esentiale si e bine sa stim acest lucru pentru a ne putea oferi prin mesele de zi cu zi tot necesarul cerut de organismul nostru.

1. Apa este primul si cel mai important element cu rol multiplu in buna functionare a organismului, ajutand la transportarea celorlalte ingrediente catre celule, indepartarea toxinelor, procesele de digestie si asa mai departe. Mai mult de jumatate din greutatea noastra consta de fapt in apa si compusii ei, iar ca surse de obtinere a apei putem mentiona apa de consum, sucurile naturale si alte bauturi care contin apa, supe, ciorbe, dar si alimente solide precum fructele, zarzavaturile si legumele etc.

2. Mineralele ajuta la buna functionare a sistemului osos, a danturii si a sistemului circulator si faciliteaza dozarea resurselor de energie din organismul uman. Foarte populare, dar si importante sunt calciul, fierul, magneziul si zincul, dar pe langa acestea avem nevoie de un aport de alte minerale esentiale fara de care sanatatea noastra ar fi intr-un mare pericol. Sursele de obtinere a mineralelor sunt lactatele, branzeturile, fructele si legumele, cerealele, ouale si carnea.

3. Proteinele sunt a treia grupa de nutrimente de baza care ajuta organismul sa faca fata eforturilor de tot felul, cresc activitatea sistemului imunitar si a celui circulator. Exista proteine complete, foarte cautate si necesare si exista proteine incomplete, de asemenea necesare, dar nu la fel de compleze ca cele complete. Ca surse de proteine complete putem aminti pestele, carnea de pasare si carnea rosie, ouale, laptele si produsele din soia. Proteinele incomplete se gasesc in legume boabe si alte legume, alune, nuci, cereale etc.

4. Vitaminele sunt a patra grupa de nutrimente menite sa ofere resurse utile pentru necesarul de energie si se gasesc din belsug in multe alimente proaspete, in special fructe si legume, cereale, lactate, branzeturi, dar si carne de pasare si de peste.

5. Carbohidratii, desi huliti de catre unii dieteticieni, sunt foarte necesari in special pentru copii ei oferind resurse utile pentru buna dezvoltare a muschilor, nervilor si a creierului. Nu doar ca se ofera calorii utile prin consumul de carbohidrati complecsi, dar ei pot ajuta si la prevenirea unor boli si sunt si o buna sursa de fibre alimentare care protejeaza intestinele si ajuta la eliminarea adecvata a resturilor alimentare si a toxinelor din corp. Sursele de carbohidrati sanatosi sunt painea, cerealele integrale, taieteii, cartofii, nucile si alunele, semintele, legumele boabe si alte legume, zarzavaturi si unele fructe.

6. Grasimile alimentare ofera energie organismului si ajuta la o buna digestie, dar in cantitati crescute pot dauna, existand si o distinctie facuta intre grasimile asa-zis sanatoase si cele nesanatoase. Surse de obtinere a grasimilor sunt margarina, uleiurile vegetale, untul, laptele nedegresat, smantana si o gama variata de branzeturi. Carnea de toate felurile si anumite fructe pot si acestea oferi grasimi utile organismului, dar atentie sa nu se faca excese din acest punct de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu