Site coolinaria.ro

Dieta South Beach


Dieta South Beach Destul de asemanatoare cu dieta Atkins prin faptul ca promoveaza de asemenea consumul de carbohidrati sanatosi si grasimi sanatoase dieta South Beach a fost inventata de catre un doctor cardiolog din Miami, Florida, care crede ca excesul de carbohidrati nesanatosi gasiti in alimentele cu indice glicemic marit genereaza un proces nociv pentru sanatate unde insulina nu mai poate procesa corect zaharul si grasimile.

Pentru a preveni asemenea dezechilibre inclusiv printr-o dieta adecvata se pot minimiza ingredientele nesanatoase din alimentatie in acelasi timp fiind crescut aportul de grasimi sanatoase si carbohidrati benefici noua. Din punct de vedere al dietei de adoptat exista 3 faze care trebuie respectate, iar rezultatele, cel putin pana acum, sunt dintre cele mai incurajatoare.

In prima faza, care dureaza doua saptamani, se elimina complet din alimentatie carbohidratii cu indice glicemic mare precum lactatele, zaharul, dulciurile, painea, cartofii, fructele si cerealele. Este o faza care va determina organismul sa reinvete sa proceseze corect grasimile din corp, indepartand depunerile mari de grasime. Se pot acum pierde in jur de 5-6 kilograme. Mesele zilnice vor fi in numar de trei, un regim normal adica, constand in carne de pasare, peste, zarzavaturi, soia, oua, branzeturi si ulei de masline. Nu este permis acum consumul de alcool.

In cea de-a doua faza a dietei South Beach se vor reintroduce treptat cerealele integrale, fructele si lactatele, in portii mai mici decat se obisnuia in trecut. Se cauta de asemenea alimentele cu indice glicemic scazut, iar ca bautura alcoolica se poate bea cate un pahar de vin rosu. Se servesc si acum tot trei mese pe zi, iar portiile vor fi moderate. Uleiul de masline este ca si in prima faza baza acestei diete, de aici procurandu-se grasimi sanatoase menite sa ofere un plus de activitate pentru organism.

In cea de-a treia faza, odata cu apropierea de greutatea optima, se va trece la luarea unor masuri alimentare de intretinere a trupului prin stabilirea la o dieta echilibrata, fara excese. Carbohidratii recomandati pentru viitor vor fi cei bogati in fibre alimentare si cu indice glicemic scazut. Acestia sunt absorbiti mai incet de organism si nu genereaza o rezistenta a insulinei. Orezul alb nu va putea face parte din dieta South Beach fiind recomandat orezul brun, iar felurile de mancare pregatite zilnic nu vor fi niciodata aceleasi ci se va prefera o mare diversitate a alimentelor servite la masa astfel incat sa existe schimbari constante in dieta.

Dieta South Beach nu necesita calcularea numarului de calorii sau restrictii alimentare severe. Cei care adopta aceasta dieta sunt incurajati sa manance bine, fara excese insa, se pot servi si gustari intre mese, dar cu aceeasi atentie la carbohidratii sanatosi si la indicele glicemic al alimentelor ingerate. Se incurajeaza si exercitiile zilnice, necesare pentru scaderea in greutate, iar cei care pot face eforturi intense la sala de sport vor arde mai multe grasimi decat alte persoane. Combinarea exercitiilor e bine sa se faca totusi sub supravegherea unui profesionist pentru a nu se ajunge la excese care sa dauneze activitatii de la locul de munca sau chiar sa aduce prejudicii sanatatii.

Autor:  Lucia Mihailescu