Site coolinaria.ro

Suplimentele alimentare pot fi periculoase


Suplimentele alimentare pot fi periculoase Oferta de suplimente alimentare din ultima vreme a crescut la niste cote atat de impresionante incat ajungi sa te intrebi daca este vorba despre o cerere chiar atat de mare din partea consumatorilor sau, dimpotriva, doar un rezultat al lipsei de profesionalism a unor producatori care incearca sa isi vanda produsele apeland la credulitatea publicului deoarece nu au fost capabili sau nu au vrut sa faca niste studii serioase de marketing inainte de a trece la fabricarea unui produs sau altul.

Ceea ce ne poate lamuri ca e vorba de a doua varianta si nu de o mare cerere din partea consumatorilor este faptul ca, la o analiza atenta a multor produse oferite ca supliment alimentar, putem descoperi ingrediente ieftine si periculoase pentru sanatate introduse acolo din graba de a prinde inca valul de interes pentru un anumit produs si necesitatea punerii pe piata intr-un ritm accelerat a acestui produs. E vorba despre uleiuri hidrogenate si partial hidrogenate care fac produsul mai stralucitor, de coloranti si aromatizanti aproape toti artificiali si de alti aditivi continuti intr-o gama destul de larga de suplimente alimentare sau chiar cele pe baza de vitamine si minerale.

Pericolul pentru sanatate exista chiar daca se iau doar doze moderate ce sa mai spui de un aport repetat de astfel de suplimente insa partea mai proasta este ca suntem inselati in asa hal incat, dorindu-ne mult sa ne facem un bine si sa oferim organismului nostru sanse mai mari de recuperare, ajungem sa ne imbolnavim luand cu propria noastra mana produse suspecte despre care habar nu aveam ca pot fi si daunatoare. Daca in farmacii astfel de produse, totusi toxice, sunt distribuite mai rar, pe piata produselor "naturiste" ele sunt prezente in numar foarte mare si nimeni nu poate face mai nimic pana ce nu vor interveni autoritatile responsabile cu blocarea acestui fenomen daunator sanatatii populatiei.

Nimeni nu spune ca nu am avea nevoie de suplimente alimentare, dimpotriva se stie ca acestea pot avea un rol deosebit de benefic pentru sanatate, dar nici nu e bine ca zeci de companii sa poata introduce pe piata atat de multe produse contrafacute doar din dorinta de a face un profit imediat. Ceva mai multa rigurozitate si impunerea unor norme mai drastice pentru punerea pe piata ar fi necesare pentru un domeniu atat de delicat cum este acela al sanatatii oamenilor.

E ciudat ca alte produse testate in laborator, cu efecte dintre cele mai pozitive, sunt respinse fara explicatii si niste "suplimente alimentare" suspecte, fara un control al calitatii riguros, ajung sa fie plasate atat de repede pe piata. Coruptia ar fi o explicatie, dar atunci cand discuti despre coruptie cu referire la companiile farmaceutice parca te infiori putin si nu prea iti vine sa crezi ca ar fi posibil desi in ziua de azi nici nu te-ar mai mira asa de tare sa fie permis si sa iti otravesti semenii contra unor sume mai maricele oferite ca mita pe la ministerele de profil.

Autor:  Lucia Mihailescu