Site coolinaria.ro

Resurse alimentare anti-imbatranire


Resurse alimentare anti-imbatranire Nu exista foarte multe cai la indemana prin care sa putem opri procesul inevitabil al imbatranirii, dar cele cunoscute deja sunt verificate de-a lungul timpului si pot oferi satisfactii mari daca se respecta indicatiile profesionistilor. Terapiile alimentare antioxidante, de exemplu, se situeaza pe primul loc din acest punct de vedere fiind o masura optima de prevenire a imbatranirii si echilibrare a organismului prin cure alimentare bine gandite.

Pe masura ce imbatranim in trupul nostru se petrec niste procese care produc anumite molecule numite radicali liberi care au tendinta de a ataca si slabi celulele astfel incat ele sunt mai vulnerabile in fata oricarei agresiuni. Pe langa uzura organismului deci suferim si din cauza bolilor mai mult pe masura ce inaintam in varsta. Daca insa se iau masuri din timp pentru a opri dezvoltarea acestor radicali liberi vom imbatrani, e drept, insa ne vom pastra multe dintre resursele necesare pentru a ne lupta cu boala simtindu-ne mult mai bine atat mental cat si fizic.

Printre antioxidantii folositi in terapiile care sa modereze proceseul de imbatranire se numara vitaminele A, B, D, E si K si minerale precum seleniul, zincul sau substante de tipul beta-carotenilor, licopena si altele gasite doar in ceaiul verde sau anumite fructe ori alimente. Terapiile anti-imbatranire pe baza de antioxidanti nu se pot face fara prezenta medicului deoarece excesele de vitamine si minerale pot dauna celor in varsta. Medicul deci va fi cel care ne va putea prescrie dieta optima din acest punct de vedere.

Dintr-o dieta menita sa intarzie procesul de imbatranire si sa ne redea zambetul pe buze vor face parte alimente precum zarzavaturile si legumele proaspete, pestele, carnea rosie fara grasime, carnea de pasare si ouale. Toate acestea contin antioxidanti diversi, iar suplimentar si daca buzunarul permite se poate apela la anumite fructe de padure, pepene rosu din abundenta, fructe de acai, anumite sucuri naturale si altele. Intrucat multi varstnici nu mai pot sa isi procure gama de vitamine B direct din alimente este necesar ca sub supraveghere medicala sa li se administreze acestora suplimente benefice sistemului circulator si celui nervos.

Autor:  Lucia Mihailescu