Site coolinaria.ro

Alimente care te ajuta sa nu uiti


Alimente care te ajuta sa nu uiti Nu mai stiu ce vroiam sa scriu când am început acest articol. Era parca ceva despre mâncare... sau despre sanatate... sau... Se pare ca odata cu vârsta memoria mea începe sa functioneze tot mai prost. Încercam luni sa îmi amintesc ce am facut sâmbata. Frumos era ca nici cei cu care mi-am petrecut sambata nu se descurcau mai bine în aceasta reconstituire. Într-un final, sora mea, care este cea mai tânara, a elucidat problema, dar cu destula dificultate. M-am speriat putin, recunosc si mi-am dat seama ca viata asta atât de tumultoasa nu mai lasa creierul sa-ti îndeplineasca misiunea asa cum ar trebui.

Memoria are niste reguli foarte precise de functionare si, pentru a le respecta, ai nevoie de timp. Dupa cum stii, când înveti ceva trebuie mai întâi sa percepi materialul, sa-l întelegi, sa-l retii si sa-l aprofundezi pentru a-l pastra în memoria de lunga durata, astfel încât sa poti folosi acele informatii si dupa ce a trecut anumita perioada. Cam asa se construieste memoria. Este adevarat ca nu putem tine minte tot, asa ca selectam ceea ce este mai important si renuntam la ceea ce nu ne afecteaza foarte mult, de unde si expresia „nu-mi încarc memoria cu chestiuni din astea”.

Odata cu înaintarea în varsta începem sa pierdem mai mult decât înmagazinam si de aceea vedem tot felul de batrânele care se întorc din drum ca sa verifice daca au închis apa, sau daca nu au lasat fierul de calcat în priza. Este un fenomen natural a carui aparitie sau a carui agravare poate fi întârziata prin metode naturale.

Astfel, se recomanda ca în perioadele de stres intelectual, în pragul examenelor dar si pentru o buna functionare a memoriei în viata de fiecare zi se recomanda o atentie deosebita acordata alimentatiei. Observam ca majoritatea aspectelor legate de sanatate au tangenta cu nutritia si este normal, pentru ca prin ceea ce mâncam hranim fiecare particica a organismului nostru. Din pacate, creierul, care ar trebui sa ne faca sa preferam alimentele sanatoase, ne întinde o mare capcana creându-ne senzatii placute în cazul consumului de „otravuri” bune la gust. Noi, însa, suntem creaturi inteligente asa ca trebuie sa constientizam acest pericol si sa îl evitam prin a nu cadea prada placerilor de moment si adoptând o conduita adecvata.

Dupa cum vezi, m-am pierdut în amanunte si era cât pe ce sa termin articolul înainte de a scrie ce aveam de gând de fapt. Asadar, exista anumite alimente care stimuleaza memoria. În special în perioadele de studiu intens mesele tale trebuie sa contina în principal peste si fructe de mare (somon, sardine, hering), organe (rinichi, ficat, inima, creier), legume (soia, fasole uscata, sfecla, varza, spanac, usturoi, telina, ardei, morcov) si fructe (ananas, banane, avocado, smochine, afine, migdale, nuci, kiwi, pepene galben), carne de pasare, galbenus de ou, germeni de grâu, cereale integrale, lactate, seminte. Efecte miraculoase au: uleiul de porumb, uleiul de masline, mierea de albine, drojdia proaspata, cât mai multe lichide. Se vor prefera produsele proaspete si se va evita consumul de alcool, tutun, cafeaua în exces, carnea de porc, afumaturile.

În concluzie, pentru o buna functionare a memoriei, ideala este o alimentatie bogata în vitaminele B, C si E, mangan, colina, inozitol si L-carnitina. Încearca sa consumi alimentele enumerate mai sus si sa constati pe pielea ta o îmbunatatire a functiilor mnezice.

Memoria este un proces psihic....Iar încep..., ma duc sa beau niste lapte de soia, contine lecitina.

Autor:  Raluca Alupoaie