Site coolinaria.ro

Vitamina K ajuta la coagularea sangelui


Vitamina K ajuta la coagularea sangelui Una dintre cele mai ignorate, dar nu si lipsite de importanta vitamine din gama celor cunoscute este vitamina K sau mai bine zis complexul de vitamine K cu rol decisiv in coagularea sangelui si deci oprirea accidentelor hemoragice. Vitamina K se poate gasi din abundenta in zarzavaturile proaspete si este o vitamina solubila produsa si pe cale naturala de catre bacterii in intestinul gros.

Pentru cei tineri in special, dar si pentru oricare dintre adulti un aport util de vitamina K se va produce prin consumul de zarzavaturi proaspete, in salate sau alte formule, fiind benefic nu doar pentru coagularea sangelui cat si pentru sanatatea oaselor. Vitamina K, la fel ca si vitamina D, ajuta la fixarea calciului in organism si reduce riscul aparitiei bolilor sistemului circulator pastrand arterele de sange flexibile.

Deficitul de vitamina K din organism poate conduce la sangerari nazale si ale gingiilor, probleme majore ale femeii la menstruatie, hemoragii intracraniene si sangerari gastrointestinale. Printre sursele de vitamina K pe care le avem la indemana zi de zi se numara alimente precum rosiile, spanacul, broccoli, varza, boabele de soia, graul, ovazul si alunele sau nucile. Fructele de kiwi si de avocado contin din belsug vitamina K, iar daca nu se pot consuma acestea exista si suplimente farmaceutice care pot fi luate sub supraveghere medicala.

Bebelusii pot fi expusi mai usor riscului unui deficit de vitamina K intrucat laptele matern nu este bogat in aceasta vitamina. De asemenea persoanele care sufera de intestine si cei care iau antibiotice in mod repetat vor avea nevoie de un aport mai mare de vitamina K. Prin expunere la frig, radiatii solare si poluare se pierde foarte mult din necesarul de vitamina K si, in aceste conditii, este indicata compensarea imediat ce este posibil. De retinut ca vitamina K supliment alimentar se va lua in combinatie cu grasimi lichide si numai sub supraveghere medicala.

Autor:  Lucia Mihailescu