Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru prepararea prajiturilor cu grilaj


Sfaturi pentru prepararea prajiturilor cu grilaj Prepararea prajiturilor sau a placintelor cu grilaj nu necesita o foarte mare filosofie. Trebuie doar sa tinem cont de cateva sfaturi, iar in timp, cu ajutorul excercitiului repetat vom ajunge sa obtinem adevarate opere de arta. Din pacate acest tip de placinte cu grilaj sau zabrele este plin de "defecte": este de moda veche, apoi, cand o gusti, nu te mai poti opri din mancat.

Aluatul se prepara dupa procedeul clasic de pate brisee: amestecati ingredientele uscate, taiati in interiorul lor margarina sau untul pana la obtinerea unei granulatii fine, apoi framantati foarte rapid cu oul si cateva linguri de lapte, pana se aduna toate ingredientele intr-o bila de aluat. Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Atentie ca nu trebuie sarit acest pas si aluatul trebuie sa se “ odihneasca” in frigider.

Aluatul se scoate din frigider si se imparte in vizual in patru, apoi se lasa un sfert deoparte, iar restul de trei sferturi se intinde in tava . Aluatul se poate presa direct in tava, cu mana sau cu un instrument special de intins ca un sucitor. Poti improviza, pentru a obtine foi cat mai egale, desenand cate un dreptunghi de marime egala pe doua foi de hartie de copt. Pentru stabilirea dimensiunilor dreptunghiului te orientezi dupa o tava obisnuita de aragaz, sa fie ceva mai mic decat aceasta. Intorci foaia cu partea pe care ai desenat-o in jos si pui aluatul pe ea. Acoperi cu o alta foaie de hartie de copt, nedesenata, si incepi sa intinzi foaia cu sucitorul, intre cele doua coli de hartie de copt. Desigur, sucitorul nu va impinge aluatul strict in limitele dreptunghiului desenat, dar decupezi ceea ce depaseste desenul si completezi unde lipseste, presand, astfel obtii o foaie de aproximativ 1 mm grosime si cu margini regulate.

Cand aluatul s-a intins cat coala de hartie, dezlipesti coala de deasupra si il tragi cu tot cu hartia de la baza in tava, unde ii mai ajustezi putin dimensiunile.

Restul de aluat pe care il vei folosi prentru grilaj il mai framanti cu putina faina, atat cat sa devina mai usor de manipulat si il intinzi pe suprafat de lucru presatata cu faina, intr-o foaie subtire, decupand fasii cu grosimea de aproximativ 7-8 mm cu ajutorul rolei ondulate de patiserie. Pui umplutura peste foaia din aluat si nivelezi deasupra.

Cand esti gata sa faci zabrelele, inmoaie marginea placintei cu putina apa. Incepe cu fasiile cele mai lungi si aseaza-le pe primele doua in forma de X pe centrul placintei. Le poti aranja la unghi de 90 grade sau la unul mai ascutit, de 45 grade. Alterneaza dungile verticale cu cele orizontale, tesandu-le in modelul peste si de desupt. Foloseste fasiile cele mai scurte pentru marginea modelului. In cazul in care ai probleme cu dezlipirea fasiilor de pe suprafat de lucru, ruleaza-le ca pe un covor si intinde-le direct pe placinta. Strange puternic fasiile de marginea placintei si inlatura restul de coca formata.

Umplutura lasata sa se vada prin zabrele, tine in totalitate de stil: fasiile subtiri dau mai multa eleganta zabrelelor, in timp ce folosirea catorva fasii late dau modelului un aer rustic. Poti chiar si rasuci fasiile de aluat in timp ce formezi modelul.

Dupa aplicarea modelului, unge suprafata cu un ou batut cu apa sau lapte, dandu-i astfel o crusta aurie si lucioasa. Si ca sa fie crusta putin mai crocanta, presar-o cu zahar brun.

Acesta prajitura cu grilaj nu este chiar atat de complicata pe cat pare, dar este absolut delicioasa datorita crustei crocante si fine si umpluturii aromate cu tenta de jeleu.

Autor:  Simona Stefanuca