Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru prepararea vinetelor


Sfaturi pentru prepararea vinetelor Suntem in plin sezon al vinetelor, iar vinetele sunt la mare cautare, pentru prepararea multor delicii culinare, cum ar fi celebra zacusca traditionala, ghiveci cu vinete, musaca de vinete sau salata din vinete.

Vinetele au marele avantaj ca sunt dintre cele mai versatile legume. Pot fi gatite in multe feluri si sunt baza a foarte multor mancaruri. Putem fierbe, praji, coace, sota, umple sau gati la microunde vinetele, le putem servi ca un aperitiv, fel principal sau parte a unei salate.

Coaja vinetelor e comestibila, dar s-ar putea s-o gasesti prea amara si sa trebuiasca sa o cojesti. Pulpa vinetelor e foarte absorbanta si reuseste sa “suga” foarte mult ulei. Astfel, daca gatesti vinetele in ulei, e bine sa le acoperi cu faina, ou batut sau pesmet, ca sa previi absorbtia uleiului intr-o cantitate prea mare. De asemenea, daca prajesti vinetele in ulei, dupa ce le scoti din tigaie, scurge-le bine de ulei, folosind un servetel absorbant de bucatarie.

Odata ce ai taiat o vanata, pulpa e expusa la aer si se poate intuneca la culoare. Pentru a preveni lucrul asta, scufund-o in apa sarata sau stoarce peste ea putin suc de lamaie. De asemenea, nu e bine sa folosesti recipiente de aluminiu atunci cand gatesti vinete, pentru ca ele se vor decolora.

Unii bucatari aleg sa sareze vanata si sa o lase sa stea chiar si o ora inainte de a o gati, pentru a i se scurge apa si a se indeparta gustul amar.

Poti gati vinetele si in cuptorul cu microunde, tinandu-le acolo 4-6 minute. Astfel, vei elimina si excesul de apa mult mai bine. In plus, daca pui vinete intregi la cuptor, asigura-te ca ai intepat vanata in cateva locuri. Altfel, se va sparge in timpul gatirii si iti va da de furca la curatat.

Daca adaugi vinete in supe sau mancaruri, nu face asta cu mai mult de 10 minute inainte de a opri focul. Altfel, vinetele se vor gati mult prea tare.

Autor:  Simona Stefanuca