Site coolinaria.ro

Mituri despre ciocolata


Mituri despre ciocolata Se spun o multime de “zicale” despre ciocolata: ca ingrasa, ca pateaza dintii, ca nu aduce nimic organismului ,ca nu are nici o valoare nutritiva, ca e afrodisiaca si cate si mai cate. Aproape toate dintre cele enumerate mai sus sunt false, ceea ce le situeaza la capitolul mituri.

Imi aduc aminte ca atunci cand eram micuta, mama imi spunea dupa ce terminam jumatate dintr-o ciocolata sa incetez cu mancatul pentru ca, atunci cand voi fi mai mare voi avea probleme cu dintii. Ca un copil credul nu puneam vorbele mamei la indoiala. Se pare totusi ca mama mea nu este chiar atat de atotstiutoare. De fapt, conform unui studiu realizat de cercetatorii japonezi de la Universitatea din Osaka, cacaua contine agenti antibacterieni care protejeaza dintii impotriva aparitiei cariilor. Pentru mai multa siguranta, nu se recomanda totusi consumul in cantitati foarte mari, mai ales ca majoritatea ciocolatei care se gaseste in magazine contine zahar.

Multa lume spune ca ciocolata accentueaza acneea si provoaca herpesul. Exista un pic de adevar in aceasta afirmatie. Ciocolata contine un complex activ care are un efect activator asupra virusului herpetic, insa ar trebui sa consumati cantitati industriale pentru ca ciocolata sa va provoace aceasta afectiune Se mai spune ca ciocolata da insomnii. Daca o mananci la o ora tarzie, inainte de culcare, poate sa dea o usoara stare de agitatie din cauza cantitatii mari de cacao. In rest, nu poate fi considerata o cauza majora a insomniilor.

Cel mai adesea auzim spunandu-se despe ciocolata ca ingrasa. Foarte adevarat, dar numai daca mananci peste masura. Ciocolata, mai ales cea cu lapte, contine foarte multe calorii. Daca tii la silueta, alege tabletele de ciocolata amaruie. Ciocolata cu lapte contine cantitati mai mari de grasimi saturate si de calorii. Totusi, in cazul unora, o cana cu ciocolata calda bauta inainte de masa le mai taie din apetit.

Un alt mit se refera la faptul ca ciocolata nu este recomandata celor care sufera de afectiuni ale inimii. Singurul adevar se refera la faptul ca ciocolata este un excitant usor, insa, in ceea ce priveste continutul de grasimi, ciocolata are un procent scazut de acizi grasi saturati.

Am mai auzit vorbindu-se in diverse emisiuni, ca ar prelungi si viata. Conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Harvard, barbatii care consuma ciocolata traiesc mai mult decat cei care nu au acest obicei alimentar. Explicatia ar fi ca acest aliment contine substante care mentin elasticitatea vaselor de sange.

Ne amintim si de secventele din filme cand ea, fiind parasita de un anume el, cade intr-o depresie si isi alina supararea cu o cutie de bomboane sau o inghetata de ciocolata. Se pare ca acesta nu este chiar un mit, ciocolata putand provoca o stare de bine. Simtim nevoia sa mancam ciocolata, pentru ca ea contine un precursor al serotoninei, o substanta care contribuie la starea noastra de fericire. Are efect antidepresiv si linisteste organismul in perioadele solicitante.

Iar daca ai si un animal de companie, in special catel este bine sa nu il lasi sa iti devoreze ciocolata. Teobromina pe care o contine poate duce la intoxicarea si chiar la moartea animalului. Pisicile sunt mai putin sensibile la aceasta substanta, dar mai bine este sa le tii si pe ele departe de tentatia ciocolatei.

Autor:  Simona Stefanuca