Site coolinaria.ro

Afinele – fructe cu efect curativ


Afinele – fructe cu efect curativ De fiecare data cand ma gandesc la afine le asociez cu o bautura alcoolica destul de apreciata de multi oameni – afinata. Recunosc insa ca, din cauza faptului ca nu sunt o mare fana a afinatei, nu am incercat niciodata sa consum fructele crude. Dar afland ca aceste fructe au un adevarat efect curativ, va promit ca imi voi invinge ideea preconceputa si voi incepe sa consum afine, asta daca le voi gasi in piata.

Dar cred ca am divagat destul de la subiect. Acum ar trebui sa va conving sa incepeti si voi sa consumati afinele. Asta pentru ca afinele contin flavonoide, antocianine si glucochinina, care ajuta la prevenirea sau tratarea afectiunilor vasculare sau problemelor sanguine precum venele inflamate (varicele), tromboza venoasa, angina, fragilitatea capilarelor. In acelasi timp stimuleaza sinteza de colagen, imbunatatesc acuitatea vizuala si scad glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet, de aceea mai sunt numite si “insulina vegetala”.

Afinul este folosit de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sanatatii noastre. Fructele acestui arbust, afinele si frunzele sunt cele mai folosite parti ale plantei in medicina naturista.
Cu un continut bogat de tanin, pectine, vitamina C, provitamina A si acid malic, consumul de afine ne ajuta in problemele legate de vedere, afectiuni vasculare, protejeaza organismul impotriva infectiilor si impotriva oxidarii celulelor, fiind benefice si in pierderile de memorie care se instaleaza cu varsta. Chiar consumate o singura data, in cantitate mai mare, afinele amelioreaza simtitor acuitatea vizuala, mai ales pe timp de noapte, si regenereaza purpura retiniana. Se spune ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pilotii de vanatoare sau soldatii care trebuiau sa patruleze noapte consumau o mare cantitate de afine la ultima masa dinaintea misiunii.

Substantele din afine protejeaza organismul impotriva infectiilor si au, in acelasi timp, si o actiune anti-inflamatoare. Astringenta si antiseptica, afina este fructul predilect al tuturor celor care sufera de diaree (mai ales al copiilor mici).

Utilizata extern, tinctura de afine ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor sau la reducerea inflamatiilor de la nivelul laringelui in cazul gripei, racelii sau diferitelor tipuri de alergii. Acesta tinctura se obtine daca fierbem 100g de boabe de afine uscate intr-un litru de apa, pana cand lichidul scade la o treime. Se face gargara de mai multe ori pe zi.

Aplicata local, sub forma de comprese, aceasta tinctura vindeca si eczemele. Nu iti mai ramane de acum decat sa servesti o portie de afine. Si fii fara grija, chiar daca esti la dieta nu vei da gres, afinele avand o concentratie deosebit de mica de zaharuri. Asa ca gusta-le!

Autor:  Simona Stefanuca