De cand ma stiu am avut probleme legate de mancatul la ore fixe. Asta pentru ca nu am ascultat sfaturile mamei, care mereu imi spunea cat de importanta este programarea meselor si a alimentatiei corespunzatoare pentru fiecare masa in decursul unei zile. Dupa multi ani imi dau si eu seama cat de mare dreptate avea. Asta pentru ca, mancand ceea ce trebuie la ora potrivita ii furnizam organismului energia necesara activitatilor zilnice si ne mentinem metabolismul sanatos.
Voi incerca in acest articol sa te conving macar pe tine sa urmezi pasii esentiali pentru a fi sanatoasa.
In primul rand, dupa ce te-ai trezit (ceea ce in mai toate cazurile se intampla intre
ora 7 si 9) este bine sa bei un pahar cu apa pentru a-ti curata rinichii si sa faci cateva exercitii fizice in fata unei ferestre deschise pentru a-ti inviora tot organismul. Oricat de greu ti s-ar parea la inceput, este bine sa renunti la cafea si sa mananci un sandvis bogat in carbohidrati pentru a-ti furniza energia necesara inceputului zilei.
Intre orele 9-11 dimineata este recomandat sa consumam fructe cu aport energetic lent (piersici, prune sau struguri) – care ne ofera energie constanta pe parcursul intregii dimineti. Iar pentru ca o doza de calciu este indispensabila, putem manca putina branza sau un bol cu iaurt sau lapte si cereale.
Inspre mijlocul zilei (orele 11-13) este nevoie de inca o gustare de pranz, asta pentru ca nivelul energiei noastre incepe sa scada treptat, simtim nevoia sa tragem un pui de somn, iar randamentul este din ce in ce mai scazut. Pentru a te inviora rontaie niste covrigei, mananca 2 – 3 briose sau savureaza o banana.
Intre
orele 13-15 se pot consuma proteine slabe (pui sau peste) pentru mentinerea nivelului de energie. Pestele este o hrana pentru creier, care ne ajuta sa ne concentram toata dupa-amiaza. Iar pentru un plus de vitamine si minerale, alaturi de snitelul de pui, poti consuma o salata de cruditati.
Orele 17- 18 aduc, o data cu sfarsitul programului, nevoia de a manca ceva dulce. Si cu ce altceva putem inlocui dulciurile din comert decat cu un fruct proaspat sau uscat.
La cina putem consuma fara nici o grija legume proaspete sau gatite cat mai simplu, la aburi. Si pentru a avea un somn linistit dupa, putem include dupa masa un pahar de lapte caldut, indulcit cu o lingurita de miere.
Autor: Simona Stefanuca