Site coolinaria.ro

Ce mancam vara?


Ce mancam vara? In timpul verii caldura ne molesteste si ne indispune, somnul este un adevarat chin, iar pofta de mancare ne lipseste cu desavarsire. Totusi sa nu ne lasam sedusi de acest fapt, crezand ca vom slabi brusc. Avem de a face un cu cerc vicios: daca nu ne alimentam corespunzator si uitam san e hidratam, organismul nostru va suferi si nu mai stie cum sa ceara ceea ce are nevoie. Pentru a iesi cu bine din acest anotimp si a nu mai fi atat de molesiti este bine sa tinem cont de cateva sfaturi.

Apa este este ingredientul cheie pentru mentinerea temperaturii constante a organismului. Este indicat sa beti apa chiar daca nu a aparut senzatia de sete pentru ca vara pierderile survin mult mai rapid. Apa minerala, ceaiurile de sunatoare, menta, ghimbir, hibiscus, busuioc, ceaiul verde si sucul de grapefruit sunt lichide cu arome placute si cu efect racoritor.

Acelasi efect il au si supele reci. Cele de rosii sau de castraveti cu marar nu contin decat foarte putine calorii si reprezinta modul ideal de a-ti incepe masa de pranz. Unde mai pui ca sunt si foarte satioase, asa incat ai toate sansele sa mananci mai putin decat de obicei!

Evitati cafeaua, alcoolul, bauturile carbogazoase si cele excesiv de dulci. In compozitia lor intra multi conservanti, coloranti si indulcitori.

Reduceti consumul de vegetale si fructe greu de digerat, cum ar fi nucile, ceapa, ardeiul iute, sfecla, ananasul si mango. La fel procedati cu ouale sau carnea. Alegeti fructele proaspete in locul celor uscate. Mancarea excesiv de picanta sau de sarata va va obliga sa beti multa apa pentru ca organismul sa poata epura excesul de sare. Cel mai bine este sa evitati consumul mancarurilor prea condimentate pe timpul verii.

Alege alimente usoare, hranitoare si cu continut redus de grasimi. Iata cateva exemple: zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un continut scazut de amidon (fasolea verde si galbena, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castravetii), fructele proaspete de sezon, in special pepenele. Le poti combina foarte simplu in diverse salate, punandu-ti imaginatia la incercare. Ai grija insa ce dressinguri alegi – evita orice tip de maioneza - foloseste branza feta, soia sau cubulete de lamaie verde proaspata. Poti garnisi salata si cu bucatele mici de carne de pui sau peste preparate pe gratar. Totusi nu exagera, caci alimentele bogate in grasimi animale obliga aparatul digestiv la cheltuieli energetice mari pentru a le digera, la care se adauga si efectul de "incalzire" pe care-l induc.

Pentru a incepe o zi cu dreptul fa putina miscare in fata ferestrei deschise si ai grija ca vara microorganismele isi fac de cap (deci mentinerea unei igiene riguroase este o adevarata porunca)!

Autor:  Simona Stefanuca