Site coolinaria.ro

Copil mofturos la masa


Copil mofturos la masa Iti este familiara scena in care un copil de 2- 3 anisori se tavaleste pe jos in momentul in care ia contact cu mancarea (in special legume) si refuza sa manance alimentele pe care chiar el le-a propus pentru cina? Cum poti sa convingi un copil sa nu mai fie mofturos la masa si sa isi schimbe obiceiurile alimentare, avand, totusi, o atitudine corecta fata de el?

Iata si cateva strategii pentru a trece cu bine de ora mesei si a-l determina pe cel mic sa manance sanatos, fara sa faca nazuri.

Masa trebuie sa fie un moment distractiv. Sandvisul zilnic devine mai atragator daca are forma de soare zambitor sau de broscuta. Taie legumele in forme interesante si asaza restul alimentelor astfel incat sa arate apetisant. De asemenea, lasa-l sa-si aleaga singurel farfuria si tacamurile pe care doreste sa le foloseasca.

Ia copilul cu tine la cumparaturi si lasa-l sa te ajute in alegerea alimentelor. Roaga-ti copilul sa ajute chiar si la pregatirea mesei. Nut e ingrijora ca pana si cei mai mici pot sa amestece in salata si sunt mai mari sansele sa incerce mancare daca a participat la preparea ei.

Strecoara in farfurie mancaruri noi. Copiii mananca un numar limitat de alimente in fiecare zi. Ofera-i pe langa alimentele cunoscute si portii mici din mancaruri noi. La inceput le va ignora, dar daca esti perseverenta, pana la urma va incerca si alimentele noi.

Tine-l departe de sucuri. Bauturile sunt importante in alimentatia unui copil, mai ales laptele si apa. Este recomandat ca un copil sa bea doua – trei pahare de lapte pe zi. Totusi incearca sa limitezi consumul altor lichide, cum ar fi sucurile. Multi copii beau prea mult suc si cand au stomacul plin de lichid isi pierd pofta de mancare.

Ajuta-l sa cultive propriile legume. Nu trebuie sa fie rosii sau castraveti. Ajunge un ghiveci cu busuioc sau alte verdeturi. Copilul va fi nerabdator sa guste mancarea preparata din zarzavaturile lui.

Invita-i prietenii la masa. Copiii mananca mai bine impreuna, la gradinita sau acasa la unul din ei. Programeaza masa in asa fel incat sa poata manca toata familia, cel putin odata pe zi. Sunt mai multe sanse ca cel mic sa incerce noi feluri de mancare daca vede ca toata lumea le mananca. Mesele ar trebui sa fie la ore aproximativ fixe in fiecare zi pentru a se stabili o rutina.

Lasa copilul sa se ridice de la masa cand termina de mancat. Cel mic nu are rabdarea necesara sa stea la masa pana cand toata lumea termina de mancat. Lasa-l sa se joace in liniste in bucatarie pana cand termina si ceilalti.

Insa nu este indicat, nici macar intr-o siluatie limita sa lasi copilul sau manance in fata televizorului, in pat sau sa se joace la masa, deoarece se va obisnui asa si vei avea multe probleme mai tarziu cand vei dori sa-l dezveti de acest obicei.

Toate mofturile pot fi indreptate in timp dar, pentru acest lucru, ai nevoie de multa rabdare si perseverenta. In primul rand, tot ce trebuie sa faci este sa accepti faptul ca cel mic, chiar daca nu mananca o portie intreaga, nu va deveni subnutrit. Incearca sa-ti pastrezi calmul de fiecare data cand el refuza mancarea si sa te gandesti ca nu are nimic personal cu tine, daca nu gusta din alimentele preparate de tine.

Autor:  Simona Stefanuca