Site coolinaria.ro

Sampania, nelipsita la evenimentele speciale


Sampania, nelipsita la evenimentele speciale Trecerea dintre ani, ziua de nastere, casatoria, nasterea unui copil, reusita la facultate, absolvirea unei etape de invatamant, o cina romantica, o victorie de orice tip, sau pur si simplu dorinta de rasfat, toate acestea sunt ocazii marcate de „explozia” unei sticle de sampanie... sau de vin spumos.

Cea mai eleganta, cea mai fina, cea mai celebra bautura din toate cate exista, sampania este doar acel „elixir” acidulat produs in provincia Champagne din Franta, numai din struguri din soiurile Chardonnay (albi) si Pinot Noir sau Pinot Meunier (negri).

Exista trei tipuri de sampanie: Blanc de Blancs (sampanie alba din struguri albi), Blanc de Noirs (sampanie alba din struguri negri, lichidul avand de fapt o nuanta aurie intensa) si Rose (roz la culoare, in care strugurii negri se adauga la a doua fermentatie sau prin macerare).

Fiecare recolta de struguri vine cu savoarea si dulceata sa specifica, de aceea, pentru a pastra o nota cat de cat invariabila a gustului, se amesteca struguri din mai multi ani. Aceasta este asa numita sampanie nonvintage si este mai accesibila pentru tot felul de buzunare. Pentru cunoscatori insa, pentru cei care sunt dispusi sa dea chiar si 2000 de dolari pe o sticla de sampanie, exista varianta vintage care este realizata exclusiv din strugurii dintr-una si aceeasi recolta.

Sampania este imbuteliata in sticle foto-rezistente de culoare verde si trebuie pastrata pe orizontala la temperaturi de 4-16 grade. inainte de a se servi trebuie tinuta la rece intr-o frapiera cu gheata timp de 20 de minute. Se bea in pahare inalte, special concepute pentru a nu risipi acele bule care fac sampania atat de speciala.

Daca nu ai posibilitatea sa-ti achizitionezi sampanie, trebuie sa stii ca exista vinuri spumante fabricate exact din aceleasi soiuri de struguri si cu aceeasi tehnologie, dar care nu pot folosi denumirea binecunoscuta pentru ca nu provin din provincia Champagne. Aceste bauturi indica insa pe eticheta faptul ca sunt create dupa metoda champagnese si acest amanunt le claseaza printre cele mai bune licori de acest tip.

Sampania alba se recomanda in special ca aperitiv, cea aurie (din struguri negri) poate insoti cu succes preparatele din carne si branzeturile iar cea rose se preteaza mai ales pentru cinele romantice. Dar, in orice fel si la orice ocazie ai folosi-o, prezenta ei va fi apreciata tocmai pentru ca da o nota de „important si special” prin simpla revarsare a ei in cupe.

Autor:  Raluca Alupoaie