Site coolinaria.ro

Pastile de slabit? Mai bine nu.


Pastile de slabit? Mai bine nu. Obezitatea este o boala si este normal sa ii fie asociat un tratament medicamentos, dar cateva kilograme in plus nu cer asemenea solutii drastice. Din pacate exista multe persoane care se considera obeze fara a fi in realitate si atunci intervine drama (dorinta nestavilita de a slabi, fara a fi nevoie, care este provocata sau conduce la anorexie sau bulimie nervoasa). Se pare ca standardele de frumusete isi gasesc la fiecare persoana interpretari personale, care de multe ori sunt deformate in functie de nivelul de incredere in sine al fiecaruia. Care mai de care incercam diverse strategii de a arata bine si trasi prin inel, dar fara sa luam in calcul varianta cea mai dificila poate, dar si cea mai eficienta, de a adopta o alimentatie si un stil de viata sanatos.

Nu avem rabdare, vrem rezultate peste noapte cu minimum de efort si uite asa ne repezim la farmacie pentru leacuri miraculoase. O astfel de minune (slabitul rapid si fara dieta sau sport) ne este promisa de catre pilulele de slabit. Slava Domnului ca cele mai puternice (Reductil si Xenical) nu se elibereaza fara prescriptie medicala, iar celelalte (batoane de slabit, Clarinol, Diomfibra sau Crom forte) sunt mai degraba niste suplimente nutritive, care nu ajuta dar nici nu dauneaza foarte rau.

Pilulele de slabit sunt de fapt substante care au rolul de a reduce senzatia de foame, de a ajuta la eliminarea rapida a grasimilor, de a instala satietatea imediat ce ai luat doua guri de mancare, de a grabi procesele metabolice. Pana aici toate bune, dar cand incepi sa citesti pe fiecare prospect efectele adverse si dai peste: anorexie, insomnie, anxietate, tahicardie, cresterea tensiunii arteriale, diaree, nervozitate, agitatie, depresie, tulburari de vedere sau mai stiu eu ce nebunii, ca sa nu uitam de faptul ca pot da dependenta, eu zic ca ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte de a intra in acest cerc vicios extrem de periculos.

Medicul poate prescrie astfel de „medicamente”, dar numai in situatii exceptionale, in caz de obezitate care ameninta serios sanatatea si care nu poate fi redusa in nici un alt fel decat prin tratament. Acelasi medic va tine sub observatie permanent pacientul si va constata imediat prezenta efectelor nedorite si va face ceea ce este necesar pentru ca acestea sa nu cauzeze tragedii.

Dar, in afara de aceste situatii exceptionale, trebuie sa insist sa alegi altceva in lupta cu kilogramele, sa mananci mai putin si mai sanatos, sa alergi sau sa te plimbi mai mult, sa renunti la obiceiurile nesanatoase, caci este mai usor sa plangi acum din cauza frustrarii generate de renuntarea la ciocolata, de exemplu, decat sa plangi o viata din cauza renuntarii la sanatate.

Autor:  Raluca Alupoaie