Site coolinaria.ro

Pot vegetarienii practica sport de performanta?


Pot vegetarienii practica sport de performanta? De multe ori se crede, si poate chiar este adevarat, faptul ca atletii de performanta practica o dieta bazata in mod special pe produse animale precum carnea fara grasime si ouale intrucat ei au nevoie de proteine care sa ii ajute sa isi refaca organismul dupa efortul intens pe care il presupun antrenamentele. Merita totusi analizata si posibilitatea ca, printr-o dieta de tip vegetarian, sa se poate atinge performanta in plan sportiv, bineinteles cu permisiunea introducerii unor produse animale precum pestele, branzeturile si ouale.

Din punct de vedere stiintific si sportivii care ar opta pentru o dieta vegetariana pot fi capabili de performanta deoarece exista baze reale pentru un bun aport de proteine fara a se recurge in mod neaparat la carne. Pe langa carne produsele alimentare care se introduc in dieta vegetariana pot oferi si celelalte nutrimente esentiale pentru performanta precum zincul, fierul, vitaminele din gama B si altele. Problema cu care se pot totusi confrunta vegetarienii este aportul mai mare de carbohidrati, fie ei sanatosi sau nu, care se aduce prin renuntarea la carne in favoarea altor produse. Se poate asa castiga prea mult in greutate fara a se inregistra insa cresteri ale masei musculare.

Daca se tine bine sub control aportul de carbohidrati si se opteaza pentru o dieta bogata in proteine, obtinute atat din peste, lactate si branzeturi cat si din produse de soia si alte produse vegetariene cu continut mare de proteine, atunci performanta sportiva este intr-adevar posibila insa nu si probabila deoarece atletii sunt interesati si de castigarea primului loc nu doar de participarea la competitiile sportive unde sa faca fata intr-un mod onorabil. Se poate atinge un bun nivel de performanta in plan sportiv printr-o dieta vegetariana insa sansele ca un atlet care tine o astfel de dieta sa si ajunga sau sa reziste in top sunt minime.

Au existat chiar si studii stiintifice unde sportivi celebri au fost invitati sa participe la un program de monitorizare a performantei in urma unei diete standard si apoi a unei diete de tip vegetarian cu suplimente pe baza de proteine si tot tacamul. Din pacate, desi diferentele in ce priveste starea generala a organismului nu au fost prea concluzive, atletii au declarat ca se simt oarecum mai slabiti in urma dietei vegetariene si, intr-adevar, la competitii ei au inregistrat si rezultate ceva mai slabe decat de obicei. COncluzia acestor experimente a fost ca, pentru sportul de performanta, alimentatia pe baza de produse animale este esentiala pentru atingerea performantei. Daca insa se doreste atingerea unui bun nivel de performanta in plan sportiv fara a se trece la profesionisti dieta vegetariana va putea oferi toate nutrimentele necesare bunei desfasurari a activitatii si este posibil sa faci sport de calitate si ca adept al vegetarianismului.

Autor:  Lucia Mihailescu