Site coolinaria.ro

Fisticul si beneficiile sale pentru sanatate


Fisticul si beneficiile sale pentru sanatate Fisticul, un ingredient delicios, lasat oarecum deoparte de ceva vreme, revine in atentia lumii medicale prin studii recente care demonstreaza faptul ca o dieta in care se introduce un consum moderat de fistic (care contine grasimi mononesaturate sanatoase) poate avea un rol benefic in prevenirea bolilor de inima, a reducerii colesterolului din sange, a reducerii presiunii arteriale si controlului masei corporale.

Pe langa compusi utili pentru prevenirea bolilor de inima fisticul mai contine si antioxidanti prezenti de obicei in legume si fructe, care au un rol bun in incetinirea procesului de imbatranire. In special nivelul de colesterol poate scadea simtitor dupa doar o luna de dieta care include si fisticul in alimentatia zilnica. E vorba de cantitati moderate, bineinteles, intre 50g si maximum 80 de grame zilnic.

Pentru cei care se afla cu colesterolul la cote ridicate sau care sufera de afectiuni cardiace minore un aport zilnic de fistic, timp de o luna, in cantitatile amintite mai sus poate avea efecte foarte bune si merita incercata si aceasta dieta deoarece studiile intreprinse au aratat foarte clar efectele benefice ale fisticului asupra prevenirii si vindecarii afectiunilor cardio-vasculare.

Deocamdata studiile sunt doar in faza de inceput si nu se pot spune prea multe insa cercetatorii cred ca responsabil pentru efectul pozitiv al consumului de fistic trebuie sa fie continutul sau util de grasime mononesaturata, aproape 90 la suta din grasimile continute de acest aliment fiind grasimi nesaturate, sanatoase, care ajuta la reducerea colesterolului si prevenirea bolilor de inima.

Prin absorbtia cantitatilor zilnice maxime de fistic introduse in dieta (80 de grame zilnic) nu s-au inregistrat nici cresteri in greutate ceea ce e imbucurator intrucat se pare ca nu prea exista efecte secundare nici pentru masa corporala si nici pentru sanatate in general ale unei diete pe baza de fistic. Desigur, asemenea diete se tin timp de o luna dupa care este indicat sa mergem la medic pentru a efectua niste analize si a vedea daca am reusit sau nu sa reducem colesterolul la niveluri multumitoare.

Pe langa grasimile mononesaturate fisticul contine si vitamina B6, cupru si magneziu. Este o sursa buna de fibre alimentare, tiamina si fosfor fiind o alternativa excelenta pentru gustarile rapide dintre mese. Are si un usor efect afrodisiac si poate fi consumat in mai multe moduri, fie simplu fie in combinatie cu alte ingrediente. Din pacate costurile de procurare ale acestui produs nu sunt foarte mici insa pentru tinerea unei diete de numai o luna se pot face ceva investitii, nu prea mari, dar foarte benefice. Atentie totusi la producatorul la care apelati intrucat exista multi speculanti care au aflat despre efectele pozitive ale acestui aliment si incearca sa strecoare produse contrafacute pe piata din Romania.

Autor:  Lucia Mihailescu