Site coolinaria.ro

Vitamina D previne lesinul la batrani


Vitamina D previne lesinul la batrani Persoanele in varsta care beneficiaza de aporturi zilnice de vitamina D sunt mai putin expuse pericolului de a-si pierde cunostinta sau de a adormi pe nesimtite si a suferi astfel accidente cauzate prin caderea lor de pe picioare, din scaun sau chiar din pat. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatori din America, de la Institutul de Cercetari Agricole din California, Statele Unite.

Adevarul este ca destul de multi batrani, aproape o treime din numarul lor total, se accidenteaza frecvent din cauza cazaturilor provocate de lesinuri, ameteli sau starea de somnolenta. Uneori, din aceste motive, poate surveni chiar si decesul, iar masuri utile de prevenire a unor asemenea probleme inca nu au fost propuse pana in prezent. Dar cercetarile medicale ale americanilor au demonstrat ca exista si remedii pentru aceste situatii de nedorit.

La studiile recent intreprinse au participat peste 1000 de pacienti, in varsta de 70 de ani si peste, carora li s-au administrat suplimente de vitamina D, in doze diferite. S-a descoperit astfel ca riscurile de a cadea din cauza ametelilor sau a somnolentei scad simtitor prin aportul zilnic de vitamina D si, in plus, s-a atras din nou atentia asupra rolului pozitiv al suplimentelor de vitamina D pentru sanatatea sistemului osos.

Pe langa rolul pozitiv asupra bunei functionari a sistemului osos, vitamina D aduce beneficii si pentru sanatatea sistemului muscular, batranii simtind o imbunatatire a formei lor fizice si din acest punct de vedere. Trebuie deci sa se tina seama de acest lucru si sa asiguram persoanelor in varsta, sub supraveghere medicala, un aport util de vitamina D prin oferirea de suplimente alimentare zilnice, nu prea greu de procurat si de la mai toate farmaciile de oriunde din Romania.

Autor:  Lucia Mihailescu