Site coolinaria.ro

Consumul de peste, gustos si sanatos


Consumul de peste, gustos si sanatos În epoca dietelor, a pasiunii pentru slabit dar si a interesului tot mai mare pentru o alimentatie sanatoasa, consumul de peste este recomandat în mod deosebit. Ceea ce îl afirma este valoarea sa nutritiva. Carnea de peste contine: proteine mai mult de 18%, fosfor, iod, vitamine din grupa B, vitamine liposolubile A si D, grasimi saturate în cantitati foarte mici, acizi grasi polinesaturati din gama omega trei si omega sase.

Numeroase cercetari au evidentiat faptul ca acizii polinesaturati din compozitia carnii de peste asigura un soi de bariera protectoare cardiovasculara pentru organism în având drept efect, de exemplu, imprimarea unui ritm mai redus în ceea ce priveste boala arterosclerotica (îngustarea vaselor de sânge din cauza depunerii unor straturi de grasimi în interiorul acestora). S-a mai constatat de asemenea ca acizii polinesaturati reduce posibilitatea aparitiei hipertensiunii arteriale, a aritmiilor cardiace, a accidentelor vasculare cerebrale.

Se recomanda o dieta bogata în peste în cazul unor maladii precum: psoriazis, poliartrita reumatoida, astmul bronsic. S-a constatat ca daca mamele consuma peste pe perioada sarcinii si a alaptarii, copiii lor vor avea o dezvoltare neuropsihica mai rapida iar nivelul lor de inteligenta mai ridicat. La polul opus, doua mese pe saptamâna pe baza de peste reduce efectele îmbatrânirii asupra capacitatilor intelectuale si reduce riscul aparitiei maladiei Alzheimer.
Pâna aici toate bune si frumoase, dar ca peste tot, îsi fac aparitia si aspectele negative. În ceea ce priveste consumul de peste riscurile apar din cauza poluarii. S-a constatat, de exemplu, ca pestele oceanic acumuleaza cantitati crescute de mercur. Ingerarea acestei substante are efecte nocive deosebit de grave asupra sistemului nervos. Nu trebuie sa te alarmezi însa, exista multe alte tipuri de peste care nu prezinta riscul de continut de mercur, asa ca ideea este sa eviti pestele oceanic.
Alimentatia pe baza de peste este în mod evident benefica pentru organism asa ca nu ezita, iar daca nu-ti place mirosul si ti-e greu sa îl prepari, afla ca daca tii pestele într-un vas cu apa sarata sau în putin otet mirosul specific poate disparea cu desavârsire.

Autor:  Raluca Alupoaie