Site coolinaria.ro

Siguranta alimentelor


Siguranta alimentelor Experienta de cumparatori ne-a invatat deja ca ceea ce aflam de pe etichetele produselor alimentare este mai mult sau mai putin destinat pentru orientarea noastra si nicidecum o garantie a gradul de prospetime al produsului respectiv. In plus, din cauza larghetei cu care autoritatile din domeniul alimentar au permis introducerea mai multor ingrediente suspecte in compozitia produselor alimentare nici macar nu putem fi siguri ca ceea ce cumparam va fi si bun pentru sanatatea noastra sau a copiilor nostri.

Nu putine sunt cazurile cand cumperi un produs cu data de valabilitate in regula si descoperi acasa ca, de fapt, produsul este alterat usor sau de-a dreptul stricat. In aceste conditii nu producatorii sau autoritatile sunt vinovate ci doar cei care comercializeaza aceste produse ei nerespectand intocmai instructiunile de depozitare fie din lipsa de spatiu fie din neglijenta si ignoranta. Alteori insa putem fi placut surprinsi de faptul ca unele produse de buna calitate si provenind de la producatori de prestigiu isi pastreaza toate calitatile nutritive si dupa expirarea datei inscrisa pe ambalaj.

Un alt aspect de luat in seama atunci cand ne referim la siguranta alimentelor este si spalarea lor, indiferent cat de bine ambalate ar fi sau cat de proaspete ni le procuram. In special verdeturile si fructele trebuie bine spalate, iar coaja acestora ar fi bine sa o indepartam intotdeauna deoarece contine de multe ori pesticide si alte ingrasaminte in cantitati prea mari. Si spalarea adecvata a mainilor este recomandata de fiecare data cand gatim sau servim masa. In unele situatii chiar noi trebuie sa fim trasi la raspundere pentru ca tot noi sau membrii familiei noastre s-au imbolnavit din cauza nerespectarii conditiilor minime de igiena.

In bucatarie trebuie sa alegem corect suprafetele de taiat alimentele pentru a preveni aparitia bacteriilor si a germenilor. Pentru carne, de exemplu, se recomanda mai degraba suprafete din lem de esenta tare, iar pentru zarzavaturi si legume numai bune sunt suprafetele din plastic special destinat acestei activitati. Prajelile in exces, partile carbonizate ale alimentelor preparate si folosirea repetata a uleiului de gatit sunt toate de evitat pentru a preveni cu succes aparitia indigestiilor, a bolilor cronice si asa mai departe. Curatenia suportului pentru farfurii si tacamuri este deosebit de importanta pentru siguranta noastra alimentara, iar ce detergent alegem sa folosim la curatarea acestora poate face diferenta intre un trai de calitate si o existenta de-a dreptul mizera.

Autor:  Lucia Mihailescu