Site coolinaria.ro

Strugurii pot preveni caria dentara


Strugurii pot preveni caria dentara Cariile dentare trebuie tratate la timp, altfel ajungand sa se formeze cavitati prea mari in interiorul dintelui si putandu-se transmite si la dintii alaturati, afectandu-i si pe acestia in relativ scurta vreme. Exista, se pare, niste substante care pot incetini simtitor formarea prea rapida a cavitatilor, iar acestea sunt asa-numiti polifenoli continuti in boabele de struguri.

Unul dintre agentii microbieni primari care cauzeaza caria dentara se numeste Streptococcus mutans si poate fi combatut eficient prin actiunea polifenolilor din struguri, in special cei continuti in vinul rosu sau alte tipuri de extrase din fructe precum extrasul din mere, nuca de cocos sau de merisor. Polifenolii actioneaza ca un agent biologic natural si impiedica microbii de Streptococcus mutans sa isi mai faca treaba eficient.

Polifenolii nu pot ucide Streptococcus mutans, dar pot bloca procesele prin care acesti microbi slabesc rezistenta dintelui si distrug peretii sai din interior. Cercetarile medicale intreprinse pana in prezent sunt optimiste descoperindu-se si faptul ca se pot produce medicamente eficiente impotriva dezvoltarii cariilor dentare apelandu-se la reziduurile obtinute din industria vinului si nu neaparat folosindu-se strugurii proaspeti. Astfel costurile de productie vor fi limitate simtitor si medicamentele vor fi diponibile pentru publicul larg.

Polifenolii utili pentru prevenirea cariei dentare pot fi obtinuti dintr-o varietate de struguri printre care Cabernet Franc, Pinot Noir si chiar hibrizi precum Baco Noir si Noiret. Prin continuarea fericita a cercetarilor in acest domeniu se vor putea apoi introduce asemenea ingredienti in alimentele de consum astfel incat caria dentara sa poata fi prevenita mult mai eficient si cu rezultate dintre cele mai bune.

Autor:  Lucia Mihailescu