Site coolinaria.ro

Andive


Andive Nu stiu daca ati remarcat dar moda se manifesta in toate domeniile vietii, nu numai in vestimentatie. Astfel, in domeniul culinar, de cand cu pledoariile pentru alimentatie sanatoasa, de cand cu trendul dietelor si sfaturile nutritionistilor, au aparut unele alimente care domina viata gastronomica, fie ca au traditie sau nu in bucataria unei anumite natiuni.

Nu-mi amintesc sa fi mancat vreodata andive la mama acasa, dar actualmente sunt nelipsite la toate emisiunile de profil si toata lumea le consuma fie ca le place sau nu, fie ca le cunosc proprietatile sau nu, fie ca stiu cum sa le prepare sau nu.

M-am informat despre andive si am ajuns la concluzia ca nu avem de-a face doar cu o fita culinara. Alimentul este cat se poate de valoros, fiind bogat in fibre, potasiu, magneziu, calciu, seleniu, vitamina C, B1 si B2. Andivele sunt recomandate pentru o vedere buna, pentru a intari sistemul osos, pentru stimularea digestiei, pentru o buna activitate cardiaca, pentru reglarea tensiunii arteriale, pentru inlaturarea starilor de anxietate si nervozitate, pentru o buna functionare a bilei, pentru scaderea nivelului colesterolului, pentru un bun tranzit intestinal.

Aspectul neplacut al andivelor este gustul lor amarui, dat de cynarina, care de fapt este punctul forte al lor, fiind o substanta cu rol esential in digestie. Pentru a atenua acest gust neplacut se recomanda adaugarea in salatele de andive a maionezei sau smantanii, dar cel mai sanatos este sa le consumam ca atare si sa strangem din dinti pastrand mereu in minte beneficiile pe care organismul nostru le dobandeste in acest fel. Andivele se pot consuma sub forma de salate sau de sucuri (in combinatie cu morcov pentru a avea un gust acceptabil).

Autor:  Raluca Alupoaie