Site coolinaria.ro

Vitamina C, prietena ta cea mai buna


Vitamina C, prietena ta cea mai buna Cunoscuta pentru proprietatile sale impotriva oboselii, vitamina C ofera corpului tau si acid ascorbic, care iti ajuta sistemul imunitar, ajuta la formarea si repararea colagenului din oase si cartilagii, te ajuta sa asimilezi fier si lupta alaturi de tine impotriva alergiilor si a racelilor.

Sunt cativa factori care fac sa ai deficienta de vitamina C:
- fumatul: fiecare tigara foloseste 25mg de Vitamina C din organismul tau (in conditiile in care necesarul zilnic al unui adult este de 110mg - de aceea este recomandat pentru un fumator sa consume mai multe alimente cu aport de vitamina C)
- alcoolul (in cantitati mari)
- malnutritia (de exemplu consumul zilnic de fast food)
- lipsa fructelor si legumelor din alimentatia ta
- stresul (creste consumul organismului tau de vitamina C)
- exercitii fizice intense

Simptomele unui lipse de vitamina C sunt oboseala, dureri musculare, pierderea respiratiei in timpul exercitiilor fizice, pielea uscata si rezistenta scazuta la infectii.
De unde sa iei vitamina C?
Vitamina C se gaseste doar in fructe si legume. Contrar parerii generale ca citricele au cea mai mare densitate de vitamina C, kiwi-ul este fructul lider (80mg/100g), dar si portocalele sau lamaine au o cantitate mare (52mg in lamai, 37mg in grepfrut). Varza este o leguma cu un aport mare de vitamina C (57 mg in varza rosie), iar, suprinzator poate, ierburile aromatice sunt o alta sursa importanta (in special patrunjelul, cu 200mg la 100g). In perioadele de tratamente impotriva diferitelor boli, dar mai ales a racelii, este recomandata o doza zilnica de vitamina C comprimata (atentie! intreaba medicul pentru boala ta aparte, pentru a nu risca vreo contra-indicatie).

Un ultim sfat: vitamina C este cea mai fragila vitamina, se alterneaza la expunerea la lumina, temperatura sau umiditate excesiva. Pentru a pastra vitamina C in fructe si legume nu le stoca pentru un timp indelungat, si mananca fructele si legumele cat mai proaspete cu putinta.

Autor:  Daniela Tiba