Site coolinaria.ro

De ce ai nevoie de fier?


De ce ai nevoie de fier? Nu asculta povesti marinaresti a la Popeye: nu trebuie sa te indopi cu spanac pentru a iti asigura necesarul de fier, si noi iti oferim in cadrul acestui articol tot ce trebuie sa stii.

Rolul fierului in organismul tau
Fierul este principalul ingredient din celulele tale rosii, care, daca ai lipsit la orele de biologie, sunt transportatorii oxigenului in creier. Pe langa acest fapt, sunt raspunzatoare si pentru procese precum respiratia sau neurotransmisiile din creier. Daca nu primesti suficient fier, devii anemica, ceea ce se evidentiaza printr-un continut scazut de celule rosii in sangele tau. Simptomele anemiei sunt: oboseala, palpitaii, paloare si o incetineala in gandire. Totusi, in acest caz se aplica vechiul proverb "Ce-i mult strica", deoarece fierul este un puternic anti-oxidant, si in cantitati prea mari grabeste procesul de imbatranire a celulelor.

De unde iei fier din alimentatia ta?
Toate grupele de alimente contin fier, in cantitati variabile. Cele mai potrivite, daca ti-a fost recomandata o dieta bogata in fier, sunt: carnea de vita sau de pui, sardinele in ulei sau albusurile de ou. Absortia corpului de fier este sustinuta si de o cantitate de vitamina C adecvata in dieta ta.

In anumite etape din viata unei femei (in special pe parcursul sarcinii) doctorii de obicei recomanda suplimente de fier.

Autor:  Daniela Tiba