Site coolinaria.ro

Vinul si sanatatea


Vinul si sanatatea Lista cu beneficiile vinului este lunga si tot mai surprinzatoare de fiecare data. Binecunoscut deja ca fiind sanatos pentru inima, vinul consumat moderat aduce beneficii multiple sanatatii. Se pare ca vinul rosu, pe langa faptul ca binedispune, face minuni pentru organism: mentine inima tanara, reduce nivelul de colesterol si, daca este consumat cu moderatie, reduce sansa de aparitie a bolilor ficatului.

De ce este vinul atat de sanatos? In primul rand, datorita substantelor antioxidante, care reduc daunele create de radicalii liberi prevenind astfel bolile degenerative (cancer, Alzheimer, Parkinson, etc).

Se cunoaste ca, prin consumul zilnic a unui pahar de vin se reduce cu 50% riscul de formare a hematoamelor, care genereaza atacul de cord. Pe de alta parte, ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale. Vinul contine vitaminele B si P precum si saruri minerale, in cantitati considerabile, care se asimilează usor in organism.

Nu in ultimul rand, consumul cu moderatie este eficient in cazul osteoporozei, cat si in prevenirea formarii tumorilor canceroase. Femeile care beau vin au o masa osoasa mai mare, ceea ce inseamna ca scade riscul de osteoporoza asociat menopauzei. Nivelul mai mare de estrogen din corpul unei bautoare de vin incetineste procesul de distrugere a tesututului osos vechi si grabeste productia de tesut osos nou.

Taninurile, acele substante care dau culoarea rosie si se gasesc in coaja strugurelui si in codita lui, topesc grasimile de pe artere si mentin vasele curate. Au fost produse chiar medicamente din extract de codita de strugure, insa nu au facut asa minuni ca vinul rosu.

Cu toate beneficiile sale, vinul rosu este bun numai in cantitati moderate, de unul, maxim doua pahare pe zi. In cantitati mari, vinul se comporta ca orice alt tip de alcool, afectand, pe termen lung, ficatul, pancreasul si celulele nervoase.

In cantitati moderate, vinul poate fi consumat si in regimul de slabire pentru ca nu contine grasimi, colesterol sau fibre, fiind in acelasi timp furnizor de energie si un bun digestiv. Un pahar de vin face ca organismul sa arda mai multe calorii in primele 90 de minute de la consumarea lui. Asta nu inseamna ca poti bea litri de vin zilnic. Beneficiile sunt de partea consumatorilor moderati - un pahar pe zi.

Intrebarea care imi vine imi minte acum este: trebuie sa incep sa beau neaparat vin rosu pentru a profita de aceste beneficii? Raspunsul consider eu ca este NU. Asta pentru ca pentru persoanele care nu consuma alcool decat ocazional, sursele de antioxidanti vor fi diferite.

Autor:  Simona Stefanuca