Site coolinaria.ro

Cum pastram ustensilele de bucatarie mai multa vreme?


Cum pastram ustensilele de bucatarie mai multa vreme? De fiecare data cand prajim carne sau alte alimente in tigaia cu ulei incins e recomandat sa luam tigaia de pe foc, sa o lasam cateva secunde sa se mai raceasca si abia apoi sa invartim cu spatula ceea ce pregatim prin prajire. Astfel nu vom fi mai tarziu nevoiti sa constatam ca iarasi s-a lipit mancarea de fundul tigaii si merge si mai simplu la curatat.

La prepararea aluatului la cuptor merita intotdeauna sa folosim hartie tip air-flow (doua foi de hartie cu spatiu intre ele, ca un fel de sac prevazut cu niste rame termo-rezistente) pentru tavile sau recipientele pe care le introducem la copt. Fie improvizam ceva fie cautam in comert pentru ca aceasta tehnica va usura enorm munca noastra si rezultatul final va fi net superior din punct de vedere al calitatii.

Painea foarte proaspata poate fi taiata mai usor cu cutitul daca lasam cutitul in apa oparita timp de cateva minute mai intai de toate. La fel se poate proceda de fiecare data cand avem de taiat ceva lpicios sau moale, cutitul se inmoaie in apa oparita si apoi totul merge mai usor.

La curatatea recipientelor pline de grasimi putem folosi la inceput o felie de paine proaspata care va indeparta cam toate grasimile, urmand ca mai apoi sa spalam totul ca de obicei cu apa calda si detergent de vase.

Ouale fierte nu trebuie lasate in oala in care au fiert ci imediat dupa ce am ele au fiert satisfacator trebuie sa le mutam intr-un alt recipient plin cu apa rece. Astfel ele se vor si pastra mai mult timp fara a-si pierde aspectul exterior placut.

Frigiderul nu pastreaza nici un miros neplacut daca punem o bucata de carbune pe unul dintre rafturile sale si o lasam acolo pentru mai multa vreme, schiband-o in mod regulat. Daca nu avem carbune va fi nevoie sa il spalam cand se simt mirosuri puternice cu bicarbonat de sodiu si apa calduta, iar daca mirosul inca persista putem folosi la final si un amestec egal de otet alimentar si apa.

Otetul alimentar este foarte bun si pentru indepartarea mirosurilor neplacute din tigai sau oale daca fierbem la un loc otet si apa. Recipientul se va curata si mai usor, air mirosurile rele vor disparea complet.

Sarea de bucatarie se poate altera de la prea multa umezeala sau atunci cand o punem in recipientul ei fara a mai permite uscarea adecvata a acestuia. In asemenea situatii cateva boabe de orez plasate la un loc cu sarea vor absorbi mare parte din umiditate si apoi putem sa folosim sarea de bucatarie in conditii ceva mai bune.

Daca se prind cozonacul, painea sau prajiturile la copt de fundul tavei putem salva acest dezastru si inclusiv tava de copt prin indepartarea usoara cu un cutit a marginilor cocaturii de buzele tavii, iar apoi prin plasarea tavei pe un prosop de bucatarie umed si fierbinte sau peste o oala mai maricica cu apa clocotita, acoperita cu un suport oarecare si care sa sustina greutatea tavii. Nu lasati totusi tava astfel mai mult de un minut.

Autor:  Lucia Mihailescu