Site coolinaria.ro

5 sfaturi utile pentru o alimentatie sanatoasa


5 sfaturi utile pentru o alimentatie sanatoasa In special dupa-amiaza avem cu totii momente cand ne simtim secati de energiile vitale si acum e momentul cel mai potrivit nu sa mai bem inca o ceasca de cafea sau sa mancam ceva dulce si gustos ci, dimpotriva, sa servim o gustare rapida bogata in nutrimente care sa suplineasca necesarul nostru de energie - germeni de grau, nuci, migdale, alune, sandviciuri cu branza sau putina carne de pasare si asa mai departe.

Trebuie sa eliminam complet dintre obiceiurile noastre alimentare mesele de "alinare a stresului", bogate in carbohidrati care elibereaza serotonina si reusesc sa ne calmeze spiritul pentru moment. Daca tot ne dorim carbohidrati de ce sa nu inlocuim pe cei nesanatosi, combinati cu zahar din abundenta, cu alti carbohidrati mai buni precum cei gasiti in legume, zarzavaturi, cereale, morcovi, soia si asa mai departe.

Micul-dejun ar putea fi servit in fiecare dimineata daca ne-am face obiceiul de a ne trezi cu ceva timp mai devreme de fiecare data cand simtim ca va fi nevoie de timp suplimentar pentru a ne pregati de mers la munca sau la scoala. Se pot folosi ceasuri desteptator speciale, cu muzica sau alte avertizari sonore care sa ne binedispuna si sa ne motiveze pozitiv de la prima ora.

Zaharul si produsele dulci nu trebuie sub nici o forma sa ajunga sa ne creeze dependenta pentru ca va fi foarte greu dupa aceea sa ne schimbam obiceiurile alimentare deoarece se produc schimbari complexe la nivelul organismului care nu mai pot fi combatute prin simplul exercitiu al vointei.

Apa proaspata trebuie privita ca avand o importanta egala cu hrana necesara noua peste zi si de aceea trebuie dezvoltat bunul obicei de a bea in mod regulat macar 2,5 litri de apa pe zi, apeland si la alte bauturi precum laptele sau sucurile naturale, dar nu in mod frecvent. Prin consumul de apa crescut de fapt se reduce multumitor si apetitul alimentar si vom putea astfel controla mai usor greutatea noastra corporala pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu