Site coolinaria.ro

Margarina sau unt, ce e mai bun pentru sanatate?


Margarina sau unt, ce e mai bun pentru sanatate? De obicei ni se spune ca margarina este mai buna pentru sanatatea noastra decat untul, mai ales cand ne referim la sanatatea sistemului cardio-vascular. Spre deosebire de unt, produs de origine animala, margarina este facuta din uleiuri vegetale, deci nu contine deloc colesterol. Grasimile nesaturate se gasesc din belsug in margarina, pe cand in cazul untului vom intalni si grasimi saturate si colesterol.

In teorie totul suna mai mult decat bine si am putea sa renuntam la consumul de unt chiar de maine, dar ce te faci cu procesul propriu-zis de producere a margarinei care, pentru multi dintre noi, nu e intru totul clar. Intr-adevar, daca margarina ar putea fi produsa fara hidrogenare (solidificarea fortata a uleiurilor vegetale) nimeni nu ar mai avea nimic de spus insa uite ca prin acest proces de fabricatie margarina se incarca cu niste substante foarte nocive pentru sanatatea omului. Margarina mai putin dura este insa mai sanatoasa, dar cea solidificata la o duritate mai mare nu e deloc recomandata.

Mai nou a aparut si unt degresat in amestec cu grasimi vegetale si unt cu continut redus de calorii care are, tot teoretic, niste date asemanatoare celor prezente in margarina si este calduros recomandat pentru consum. Il putem consuma sau nu, la alegere, si pe acesta asa cum consumam margarina, dar sa nu uitam ca produsele la moda in Europa, in ultima vreme, sunt cele organice adica oamenii au inceput sa ceara insistent o revizuire a proceselor de producere a multor alimente si e nevoie ca cei care fac bani din asa ceva sa fie mai transparenti si sa apeleze mai degraba la ingrediente naturale decat la cele de laborator.

Adevarul este ca atat untul pentru consum din comert cat si margarina sunt produse procesate artificial si, ca toate produsele din aceasta gama, nu e bine sa facem abuz de ele. Putem manca margarina sau unt degresat in mod sporadic, dar apar motive serioase de ingrijorare atunci cand e vorba sa oferim copiilor sau sa mancam si noi zi de zi asemenea produse. Pe langa metodele de producere chestionabile mai exista si problema ambalajelor, mai toate din plastic ieftin si poate chiar radioactiv in conditiile in care nu se depoziteaza la temperaturile indicate de producator. Este deci pe riscul fiecaruia dintre noi sa acceptam sa consumam sau nu astfel de produse, minunate la citirea etichetelor, dar suspecte din alte puncte de vedere.

Multi dintre noi, in ciuda problemelor legate de colesterol si afectiunile cardiace, am prefera poate sa consumam unt nedegresat si complet natural 100%. Macar o data la doua zile putin unt gustos intins subtire pe doua felii de paine nu poate sa te ucida complet. De unde insa sa iti procuri asa ceva cand tot ce ofera piata e mai mult sau mai putin procesat? Trebuie bineinteles sa apelezi la producatorii particulari insa si aici ori te trezesti cu fire de par la un loc cu untul si laptele cumparat ori esti speculat la maximum pentru un produs chipurile "de lux" si intr-adevar foarte rar. Deocamdata nu exista solutii civilizate care sa ne ofere ceea ce ne dorim cu totii si va fi pe riscul fiecaruia sa cumpere ceea ce crede ca e mai sanatos alegand din oferta existenta in prezent.

Autor:  Lucia Mihailescu