Site coolinaria.ro

Ce nutrimente ne pot ajuta la menopauza


Ce nutrimente ne pot ajuta la menopauza Din cauza schimbarilor pe care le cunoaste trupul aflat la menopauza o dieta echilibrata va fi necesara ca sa se previna astfel riscul aparitiei de complicatii la nivelul sistemului osos, a celui circulator ori nervos. Pentru femeile mai norocoase simptomele care insotesc menopauza sunt usor de depasit insa cele mai multe dintre femei vor acuza pe o perioada lunga anumite simptome care, daca sunt ignorate, pot duce la dezechilibre grave de sanatate.

Incepand cu atacurile de panica, bufeuri repetate, scaderea libidoului si probleme in mentinerea greutatii corporale menopauza isi face simtita prezenta tot mai acut, afectand activitatea de peste zi si, de multe ori, programul de odihna. Exista si momente in care propriul trup pare sa te tradeze, nu te mai recunosti uneori, apar si probleme de concentrare si pierdere a memoriei, iar toate acestea te pot conduce usor catre un dezastru general daca nu gasesti mijloace eficiente prin care sa combati aceasta stare de lucruri.

Din punct de vedere alimentar, se recomanda obligatoriu pentru femeile aflate la menopauza introducerea in dieta a urmatoarelor nutrimente:
- Calciul nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, fiind necesare cel putin 1200mg de calciu pe zi ca sa se balanseze multumitor necesarul crescut in aceasta perioada. Ca surse usor de gasit putem aminti iaurtul degresat, branza de vaca, zarzavaturile cu frunza lata, legumele boabe si sucul de portocale.
- Magneziul joaca si acesta un rol esential pentru sanatate ajutand mult la reglarea dezechilibrelor sistemului nervos si la reluarea normala a programului de odihna. Surse alimentare pentru magneziu sunt spanacul, broccoli, semintele de dovleac, zarzavaturi diverse, dovleceii, migdalele si alte fructe si seminte.
- Vitamina E ajuta la reducerea bufeurilor daca se iau zilnic mese cu alimente bogate in acest nutriment. Semintele de floarea-soarelui, migdalele, maslinele spanacul si papaia contin vitamina E, dar puteti apela si la suplimente daca nu reusiti sa va procurati aceste produse.
- Pentru transpiratia excesiva si odihna sunt indicate plante cu continut marit de estrogen precum tofu, boabe de soia, lapte de soia, dar atunci cand simptomele intarzie sa dispara e bine sa consultati repede medicul.
- Pentru o buna sanatate si a sistemului digestiv nu trebuie omise din alimentatie produsele bogate in fibre alimentare si grasimi sanatoase precum cerealele integrale, ovazul, zarzavaturi, legume, fructe, peste si nu prea des nuci sau alune.
- Consumul de cafea si tutun precum si consumul de alcool trebuie obligatoriu reduse macar pe durata prezentei simptomelor, iar grasimile si sosurile grase complet eliminate din dieta.
- Si plimbarile in aer liber, putin exercitiu fizic si sedinte de relaxare completa vor fi mai mult decat benefice pentru femeile care se confrunta cu menopauza deci a nu se uita nimic din ce ne poate ajuta sa ne simtim mai bine si sa evitam astfel pe cat posibil disconfortul care poate insoti aceasta perioada din viata noastra.

Autor:  Lucia Mihailescu