Site coolinaria.ro

Unt sau margarina? Ce alegem?


Unt sau margarina? Ce alegem? In multe din mancarurile pe care le pregatim, si mai ales atunci cand e vorba de dulciuri, folosim unul din produsele de mai sus, si de fiecare data ne lovim de problema pe care din ele sa il alegem? Oare este untul mai sanatos decat margarina sau invers? Dar in ceea ce priveste silueta? A. Untul Este un produs de origine animala, consumat in cantitati mari sau de catre persoanele sensibile, determina blocarea arterelor cu grasime, provoaca aparitita colesterolului si creste riscul aparitiei bolilor si atacurilor de inima. Iar in ultima perioada au inceput sa apara si ingrijorari cu privire la faptul ca exista posibilitatea ca sa contina hormoni si antibiotice remanente din dieta animalelor. Dar ca un plus pentru acest produs trebuie sa mentionam ca untul este o buna sursa de grasime solubila si contine vitaminele A, D, E si K. Insa un unt facut "ca la bunica acasa" da o savoare deosebita prajiturilor si a altor mancaruri la care este folosit. B. Margarina Este un produs obtinut din uleiuri vegetale, are o cantitate scazuta de grasime saturata si nu determina cresterea colesterolului. Dar deoarece uleiul vegetal lichid trece printr-un procesc numit hidrogenare produce grasimi-trans acide. Pe piata acum exista numeroase sortimente de margarina cu procentaj mic de grasime (de exemplu 20%, fata de 80% ale untului), insa aceasta veste imbucuratoare pentru silueta este trista pentru gustul mancarii, care sufera mult, facind astfel aceste produse dietetice sa nu fie bune la gatit. Ce sa mancam? Atunci cand mancam in cantitati mari, de exemplu sandvisuri sau gem cu unt/margarina pe paine, mai indicata ar fi margarina, din mai multe puncte de vedere. Are mai putine lipide (grasime), astfel incat combinate cu glucidele din maine nu provoaca dezastre in silueta, dar nici in alte probleme medicale (cum ar fi colesterolul). Insa in prajituri, unde de fapt ajungem sa mancam o data o cantitate mica, alegeti untul, insa unul de calitate si cu o sursa de incredere, pentru a elimina riscul prezentei de hormoni de crestere sau de antibiotice daunatoare. De asemenea, incercati variante mai slabe de unt, cum ar fi cel pe baza de iaurt (si nu smantana cum este traditional), pentru a fi mai fideli siluetei voastre.

Autor:  Raluca Rusu