Site coolinaria.ro

Alimente care scad colesterolul


Alimente care scad colesterolul Dieta joaca un rol major atunci cand dorim sa tinem colesterolul sub control sau vrem sa mai scadem cu ceva nivelul sau crescut. Anumite alimente au statutul unor medicamente de succes atunci cand vine vorba de rezolvarea acestei probleme de sanatate si merita sa le retinem ca atare si sa le introducem in dieta noastra nu doar atunci cand medicul ne recomanda acest lucru, dar si preventiv tocmai pentru a nu ajunge in astfel de situatii dificile.

Ovazul este unul dintre produsele de top cu rol benefic in reducerea colesterolului. Ovazul contine fibre solubile care contribuie la reducerea colesterolului fiind recomandat sa se consume zilnic cate o ceasca sau mai mult de fulgi de ovaz, eventual in combinatie cu niste fructe la alegere, pentru a se preveni riscurile cresterii colesterolului din sange. Exista si tarate din ovaz si cereale pentru micul-dejun care contin si ovaz, exista si alte produse pe baza de ovaz fortificate si cu vitamine, dar cel mai sanatos este sa consumam ovazul cat mai simplu, dimineata, cu sau fara fructe care sa ii dea un gust mai placut.

Migdalele, nucile, alunele de pamant si alte produse similare au si acestea un rol pozitiv in reducerea nivelului de colesterol. Vasele de sange vor fi mai sanatoase si mai elastice gratie consumului de astfel de alimente, dar trebuie sa nu uitam ca ele sunt si bogate in calorii deci sa ne ajustam in consecinta si dieta de fiecare data cand consumam mai des asemenea produse alimentare. Prin continutul mare de acizi grasi nesaturati migdalele si nucile sau alunele sunt benefice si pentru sanatatea inimii si merita de aceea introduse macar sporadic in dieta noastra.

Carnea de peste si acizii grasi omega-3. Macar de doua-trei ori pe saptamana e bine sa nu uitam sa mancam si peste pentru ca si acesta are un rol bun pentru sanatatea sistemului nostru cardio-vascular. Mai ales pentru persoanele deja suferinde pestele se poate dovedi foarte util reducand simtitor riscul unor atacuri de cord care sa ne ia complet prin surprindere. Macroul, sardinele, heringul, tonul si somonul contin cele mai mari cantitati de acizi grasi omega-3, dar si pestii de apa dulce sunt la fel de indicati pentru consum. Alternativ, ca surse de acizi omega-3 se poate apela si la uleiul si semintele de in sau la rapita.

Uleiul de masline este si acesta benefic pentru reducerea colesterolului din sange, dar e vorba de uleiul obtinut la prima presa, consumat bineinteles in stare naturala si nu in prajeli. Doua linguri de ulei de masline pe zi sunt cantitatea optima pe care o putem ingera fie in salate, marinate, fie altfel si sa ne bucuram de beneficiile sale pe termen lung. Uleiul de masline poate inlocui cu succes untul sau grasimea la preparatele din carne si merge de minune si daca e adaugat in supe sau sosuri. Mai nou, a aparut si margarina fortificata cu produsi care blocheaza cresterea colesterolului insa tot produsele naturale au deocamdata prioritate din acest punct de vedere.

Bineinteles, chiar daca vom introduce produsele amintite mai sus in dieta noastra, dar vom continua sa mancam si carne grasa si alte alimente cu grasimi saturate rezultatele nu vor fi la nivelul celor asteptate. Pentru reducerea colesterolului din sange e bine sa adoptam si o dieta saraca in grasimi, fara prajeli si, simultan, sa ne cream si noi deprinderi alimentare precum consumul de ovaz, migdale, nuci si ulei de masline mai mult decat o faceam inainte. Nu e deloc greu sa procedam astfel mai ales cand intelegem cat de important va fi acest lucru pentru sanatatea noastra viitoare.

Autor:  Lucia Mihailescu